-
Re: o czego zaczać?
Lepiej jesli 3 sciany terra umozliwaja modliszce poruszanie sie. Nie musi byc to korek, moze byc siatka plastikowa lub metalowa.
Terra z modliszkami powinno miec dostep do swiatla, ale nalezy unikac bezposrednich promieni slonecznych, od ktorych pojemnik nagrzewa sie bardzo szybko co moze zabic modliszke. PO prostu postaw terra w pokoju gdzie jest w miare jasno.
Inna sprawa to temperatura. Teraz latem kiedy w domach jest cieplo to nie problem, jednak jesienia moze juz byc za chlodno. Ale warunki hodowli sa zalezne od gatunku jaki chcesz hodowac. Gastrica i hierodula nie powinny miec problemow ze wzrostem w nieco chlodniejszych warunkach, ja jednak zastosowalbym jakies dodatkowe ogrzewanie. Moze byc to kabel grzewczy, zarowka, ja wole jednak swietlowki ktore daja wystarczajaca ilosc ciepla, ponadto sa energooszczedne i ladnie oswietlaja wnetrze terrarium.
A jezeli chcesz zamowic dorosla modliszke to dodatkowe ogrzewanie i oswietlenie nie bedzie potrzebne. Co najwyzej mozesz ja trzymac w poblizu lampki wieczorami i w porze karmienia.
Uprawnienia umieszczania postów