-
Re: Straszyki podważają teorię ewolucji?
Muszę się tu zgodzić, ale osobiście nie zetknąłem się z teorią, że jak coś zniknie to się nie pojawi (chyba, że dokładnie w identycznej formie i o identycznym pochodzeniu - wtedy to absolutna prawda).
A jeśli chodzi o znikanie i pojawianie się skrzydeł jest taka niejasność w grupie Dictyoptera. W tej chwili trwają badania nad pokrewieństwem karaczanów, modliszek i prostoskrzydłych (+straszyki). M. in. w moim zakładzie byłem w zeszłym roku na obronie pracy doktorskiej jednej z naszych (już teraz) doktorantek. Jej praca przypominała tę opisaną na Phasmodea. Na podstawie badań molekularnych wyszło coś takiego (z czym się już zetknąłem wcześniej), że w tej grupie rzędów również zanikały i pojawiały się skrzydła. Same karaczany uważa się obecnie za grupę polifiletyczną (są grupą niejednorodną).
Problem jest bardzo złożony, a molekuły nie są moją mocną stroną. Wraz z rozwojem tych technik cała obecna systematyka może wziąść w łeb (bo jest nadal w sporej części sztuczna). Jak ktoś jest zainteresowany to poruszam (ale tylko poruszam) tę problematykę na swojej stronie WWW. Zobaczcie sobie systematykę chrząszczy i co tam się porobiło (i nadal się robi 
Uprawnienia umieszczania postów