-
Re: agama brodata
Ludzie! Co to za dyskusja? Wydawało mi się, że wszystkim nam zalezy na zwierzakach. No cóż , chyba sie pomyliłam.
Napisałam na forum o tym, że pojawiły sie te książki aby ułatwic ludzim dostep do wiedzy a nie dawać powód do kolejnych kpin i obgadywanek. Przeczytałam obie broszurki i w żadnej z nich nie znalazłam błędów (co prawda nie jestem specjalistą ale nic złego nie rzuciło mi sie w oczy). Myślę, że jeżeli początkujacy terrarysta zakupi którąś z owych pozycji i zastosuje sie do informacji w nich zawartych to jego zwierzakom nie stanie się krzywda.
Następna rzeczą, która mnie zastanawia jest zarzut czerpania wiedzy z zagranicznych pozycji. Co w tym złego, że ktoś opiera się na wiedzy zgromadzonej przez bardziej doświadczonych? Oczywiście sam musi mieć pojęcie o tym co pisze aby nie powielać błędów(co niestety często się zdaża).
I jeszcze jedno mi sie nie podoba a mianowicie zaglądanie ludziom do kieszeni. Każdy z nas musi z czegos sie utrzymywać i w jakiś sposób zarabiać na życie. Tak więc czepianie się np Snakesa, że napisał książkę tylko po to aby zareklamować swoją hodowlę węży mnie po prostu śmieszą. Nawet jeśli jest to jego prywatna sprawa a jeżeli uważacie, że jest to takie opłacalne zróbcie tak samo.
To tyle. Trochę się rozpisałam, ale poruszył mnie ten wątek. Na zakończenie chciałam obie książki polecić zwłaszcza początkującym terrarystom.
Pozdrawiam i życze niektórym więcej dystansu i samokrytyki
Dorotka
Uprawnienia umieszczania postów