-
Re: Nieszczęśliwa ucieczka małej zbożówki.
Jeśli chodzi o mnie również Ci współczuję jednak odebrałem tego posta jak coś w rodzaju kampani przeciwko kupowaniu młodych węży:
''Nigdy ale to przenigdy nie kupywać malutkich węży''
oczywiście jest przy nich więcej roboty choćby jeść muszą częściej są delikatniejsze itd.. ale to nie znaczy że nigdy nie należy kupować młodych węży
''Kupując takie maleństwo ,nie wie się czy bedzie jadło?, czy nie ucieknie?, albo nie zdechnie przedwcześnie?''
do 1 zapytania: jak sie niewie to można np. zapytać osoby która sprzedaje czy u niej pobiera pokarm, ewentualnie nie ufając zapewnieniom mozna poczekać aż inna osoba kupi takiego węża i wtedy porozmawiać z nią jak się wąż chowa czy nie ma problemów z jedzeniem jak powie że nie to można kupic bez obaw
do 2 zapytania: nie ucieknie jak się prawidłowo zabezpieczy terrarium i nie bedzie zapominac o jego zamknięciu wtedy na ucieczkę nie ma szans 100% pewności że bedzie w terrarium
do 3 zapytania: jak bedize jadło, nie ucieknie, lub nie dopadną go jakies wirusy, bakterie, grzyby itp... to na pewno nie zdechnie przedwcześnie
''Udało jej się nawet uciec'' jak już raz uciekła i wiesz którędy to powinieneś te miejsce ucieczki zabezpieczyc i jeszcze raz sprawdzić całe terrarium czy nie ma otworów, szpar przez które wąż mógłby sie przecisnąć.
zanosząc do kolegi również wydaje mi sie że mogliście obydwoje sprawdzić czy terrarium sie nadaje dla tak małego węża (czy było tylko używane do dużych i mogą być szpary)
a co do kwestji karmienia zgadzam sie ze Snakes 'em zresztą pewnie nie ja jeden, mozna by było poczytać pierw albo popytac się co ile sie karmi młode węże oraz ile czasu musi upłynąć żeby poważnie zacząć się martwić i zastosować karmienie przymusowe.
moze udało mi się Cie przekonać iż twój morał nie jest najlepszy, jeśli chodzi o mnie bym raczej wyciągnął morał taki że: każdy popełnia błędy i jak pierwszym razem zwierzak padnie to nie znaczy że musi być tak zawsze w końcu uczymy się na błębach i nie trzeba się zrażać po takich zdarzeniach w tym wypadku do kupowania młodych węży.
Pozdrawiam
Uprawnienia umieszczania postów