No to dodam parę groszy od siebie.
Znam Ustawę o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 r. (Dz. U. z dnia 29 października 1997 r.).
Nie wiem, w którym miejscu wg. Ciebie Jeronimo napisał, jak to nazywasz, bzdety ? Wiem tylko, iż ustawa da wyraźnie stanowi:
Rozdział 3
Zasady przetwarzania danych osobowych
Art. 23.
Przetwarzanie danych jest dopuszczalne tylko wtedy, gdy:
1) osoba, której dane dotyczą, wyrazi na to zgodę, chyba że chodzi o usunięcie dotyczących jej danych

O ile mi wiadomo, "oszust" o którym mowa w cytowanym przez Ciebie wątku takiej zgody nie wyraził.
Art. 24.
W przypadku zbierania danych osobowych od osoby, której one dotyczą, administrator danych jest obowiązany poinformować tę osobę o:
1) adresie swojej siedziby i pełnej nazwie, a w przypadku gdy administratorem danych jest osoba fizyczna - o miejscu swojego zamieszkania oraz imieniu i nazwisku,
2) celu zbierania danych, a w szczególności o znanych mu w czasie udzielania informacji lub przewidywanych odbiorcach lub kategoriach odbiorców danych,
3) prawie wglądu do swoich danych oraz ich poprawiania,
4) dobrowolności albo obowiązku podania danych, a jeżeli taki obowiązek istnieje, o jego podstawie prawnej.

Domniemam, ze zarówno Wiciu, jak i administratorzy forum tych warunków formalnych nie dopełnili, zatem ich postępowanie jest niezgodne z niniejszą ustawą.

Szczerze mówiąc nie mam wogóle ochoty na polemizowanie w tym temacie, jednak nazywanie "bzdetami" wypowiedzi Jeronimo czy Łukasza, jest moim skromnym zdaniem nie na miejscu, a Ty widocznie nie znasz tej ustawy i jej mocodawczego zastosowania.