wąż chiński (ok 130 cm)

1) Ostatnimi czasy często się zdażało, że uciekał mi wąż ze względu na żle przycięte szyby w terra. Aby go złapać wstawiłem do pokoju klatkę dla chomików wraz z mieszkańcem. jak wąż wejdzie do klatki, to potem już z niej nie wyjdzie, bo będzie za gruby. Tak złapałem juz 2 razy !!!

2) BARDZO BRUDZĄCY!!!! Weż sitko i rozsyp w pokoju, w którym najprawdopodobniej jest wąż, w miejscu, w którym się najprawdopodobnij ukrył, albo może się ukryć mąkę. Należy to zrobić dokładnie i "zabielić" pas ok 30 cm, a jeśli wąż się przemieści, to będziemy wiedzieli mniej więcej w którym kierunku i gdzie szukać, a przede wszystkim, czy wogóle jest jeszcze w pokoju w którym szukamy. Ten sposób również pomógł mi złapać węża!

3) obniż temperaturę w pokoju tak, aby wężowi nie stała się krzywda, a było mu trochę zimno ( 18 stopni ) zapal taką lampkę, żeby dawała tyle ciepła, ile otrzebuje twój gatunek węża i czekaj. Najprawdopodobniej wąż wyczuje ciepło i ułoży się pod lampą,żeby się ogrzać. lampy nie należy ustawiać na otwartej przestrzeni np. na środku pokoju, bo wąż będzie się bał wyjść i ta metoda nic nie da. lampkę ustaw w rogu, gdzie będziesz mugł ję obserwować, a wąż będzie się czuł bezpieczny.

Swoją drogą, to jeśli się ten temat dobrze rozwinie, to można z neigo nawet zrobić opis na stronie!!! komuś się to może przecież przydać