-
Re: Zajadła dyskusja i morał... - CURTUS
Witam ponownie .
Nie mam na celu Cie obrażac ani nic podobnego.
Nie wiem dokładnie jak rozpisują systematyki polskie instytucje się tym zajmujące ponieważ posługuję się australijskimi i amerykańskimi źródłami informacji - być może jest jakś różnica pomędzy Twoimi faktami a moimi.
Nie mam zamiaru nikomu narzucać swojej wiedzy i przy niej pozostane ponieważ konsultuje materiały z jednymi z najlepszych instytutów oraz osób sie tym zajmującymi na świecie dlatego przedstawić owe aspekty jako jak najbardziej wierzytelne,a polskie źródła informacji pozostawie bez komentarza i nie będę ich próbował podważać - to nie mi jest dane .
Ale dla przykładu - ostatnio leciał program na National Geographic , gdzie nazwali sprawe po imieniu - grzechotnikowate należa do rodziny żmijowatych i to ta rodzina ma w sobie podrodziny - program nazywal sie "pogrąmcy węży" (chyba tak) - główny temat - mokasyny i grzechotnik diamentowy.
Z materiałów jakie posiadam od zagranicznych instytutów systematyka wygląda następująco:
I viperidae (żmijowate)
1.żmije (viperinae)
2.grzechotnikowate (crotalidae, crotalinae)
I elapidae (zdradnicowate)
tutaj w zasadzie zalicza sie rodzine Hydrophidae(węże morskie)
Bardziej szczegółowa systematyka znajduje się na mojej stronie www.
pozdrawiam.
PS. Nie wiem jaka jest dokładna różnica pomiędzy crotalidae i crotalinae - być może jest to jedno i to samo , ja musze podkreślić własną pomyłke - grzechotniki właściwe fachowo określa się węże z rodzaju Crotalus
Uprawnienia umieszczania postów