Gdy chodzi o systematykę polecam www.reptiliaweb.org
Nowoczesna systematyka opracowywana przez specjalistów z poszczególnych działów herpetologii. Bez przesady, nie są to aż tak odkrywcze rzeczy, żeby trzeba było kontaktować się ze specjalistami badajacymi węże jadowite ))
Jadowite niestety ze sporą nonszalancją posługujesz się terminologią typu rodzina, rodzaj itp., nieźle namieszałeś )), cytuję:

"Są małe rozbieżności co do podrodzin Crotalinae i Crotalidae, ja zaliczam Crotalidae do grzechotników właściwych a Crotalinae do grzechotników niewłaściwych - ale to moja sugestia i nie wiem czy jest poprawna naukowo
Obecnie podaje się crotalidae jako grzechotnikowate - ogólny rodzaj"

W końcówce nazwy mieści się informacja czy mówimy o rodzinie, podrodzinie czy innej jednostce. Crotalinae (końcówka -inae) mówi, że to podrodzina, ale Crotalidae (końcówka -idae) oznacza, że to rodzina. Natomiast ostatnie Twoje zdanie o Crotalidae czyli grzechotnikowate to nie ogólny rodzaj tylko rodzina (rodzaj to Crotalus, Trimeresurus).

I cytat następny:
"I elapidae (zdradnicowate)
tutaj w zasadzie zalicza sie rodzine Hydrophidae(węże morskie)"

Nie można do rodziny (Elapidae) zaliczać innych rodzin (Hydrophidae) bo to równorzędne jednostki (obie to rodziny - końcówka -idae). Do rodziny mogą należeć podrodziny i rodzaje.

Rodzaj Trimeresurus należy do podrodziny Crotalinae, a ta podrodzina do rodziny Viperidae. Rodzina Viperidae ma jeszcze podrodziny Viperinae (m.in. tu jest nasza żmija) i Azemiopinae (z jednym gatunkiem z Chin).
Elapidae to całkiem inna rodzina.

Mam nadzieję, że wszystko wyjaśnione ))
A jeżeli nie, zapraszam do www.reptiliaweb.org