Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: sroka

FURUS
    Guest

sroka

ile moze kosztowac i czy w ogule mozna kupic sroke a jak mozna to u kogo pytac z gory thx

Remus
    Guest

Re: sroka

a po co ci sroka??zlap sobie:P

AGAM
    Guest

Kupić?? Przecież one u nas żyja... tak jakbyś chciał wróbla kupywac....

FURUS
    Guest

wiem ze zyja u nas... mojim zdaniem to sa genialne ptaki a ze zlapaniem to raczej ciezko by bylo;/ a naprawde chcial bym miec teg ptaka. kumpel znalazl kiedys podrosniete piskle ze zlamanym skrzydlem udalo mu sie je uratowac ale niestety juz nie wrucila na wolnosc bo nie mogl latac i hoduje ja do dzis. jest super oswojona. i tak mi sie spodobala ze tez bym chcial takiego ptaszka

wrbirds
    Guest

wszystko fajnie, tylko SROKA jest gatunkiem dziko wystepujacym w Polsce i jest pod OCHRONA!!! Wiec nie wolno jej chowac w domu!
    Cieszmy sie zwierzetami hodowlanymi, a te dziko zyjace pozostawmy wlasnie tam, bo tam jest ich miejsce!
    pzdr

AGAM
    Guest

tu popieram wrbirdsa ale w sytuacjo jak znajdzie się ptaka rannego czy porzucone piskle myśle że spokojnie mozna je zatrzymać. Napewno nikt się nie przyczepi. Kiedyś widziałem sroke w sklepie. Było to właśnie takie odchowane piskle. Ale z wiadomych przyczyn trudniej dostać w sklepie sroke niż jakiegoś żadkiego gada

FURUS
    Guest

wrbirds ale jesli ptak tak jak napisalem nie poradzil by sobie na wolnosi to chyba najrosadniej jest go zatrzymac niz wypuscic a za 2 godziny skonczyl by jako obiad dla kota czy nie mam racji?

Dark Raptor
    Guest

Sroka nie jest gatunkiem prawnie chronionym. Została wyłączona z listy (wcześniej był tylko okres ochronny).

PS. Hodowałem srokę przez kilka miesięcy. To są niesamowite ptaki.

wrbirds
    Guest

sroka ma okres ochronny od marca do konca czerwca :-), rzeczywiscie kiedys byla pod calkowita ochrone, teraz juz nie.

Zreszta mam jedna zasade, czy zwierzak jest chroniony, czy nie, nie powinno sie go zabierac ze srodowiska naturalnego. Co innego gdy jest ranny, ale taki osobnik po dojsciu do zdrowia powinien zostac wypuszczony na wolnosc. Zreszta 99% ptakow zabieranych jako ranne czy porzucone to w rzeczywistosci pisklaki, ktore wyszly z gniazda i sa NADAL karmione przez rodzicow (pisklaki opuszczaja czesto gniazda nawet gdy nie sa jeszcze wyrosniete, nie potrafia latac, poniewaz gniazdo jest dla nich bardzo niebezpiecznym miejscem)
    Jakos zawsze gotuje sie we mnie krew gdy widze w sklepie ptaka, czy tez inne zwierze, kore zyje u nas w srodowisku naturalnym i nie pochodzi z hodowli!
    pozdrowionka dla wszystkich
    pawel

Dark Raptor
    Guest

Moja miała tak skomplikowane złamanie skrzydła, że nie było szans na przywrócenie jej naturze.

Fakt, zachowano okres ochronny B-)

Uprawnienia umieszczania postów