Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: przewoz weza ze Stanow Zj. do Polski

redknee
    Guest

przewoz weza ze Stanow Zj. do Polski

powiedzcie mi jak to jest ?

bo mam taki maly problem...

w grudniu przyjezdza moja rodzina ze stanow do polski na 2 tygodnie i czy mozna by tak zrobic ze moj wojek kupilby weza w Stanach i przywiozł go do Polski bez zadnych problemow ?

czy poptrzeba na to jakies papiery, dodatkowe oplaty itd

Ps czy mozna w ten sposob przywiesc do polski weza jadowitego ? i nie miec potem problemow ?

dair
    Guest

Re: przewoz weza ze Stanow Zj. do Polski

JEŻELI JEST TO WĄŻ JADOWITY TO WĄTPIE ZEBY BEZ PROBLEMU ZOSTAŁ PRZYWIEZIONY DO POLSKI NIE ORIENTUJE SIE JAK JEST W STANACH Z HODOWLA WĘŻY JADOWITYCH ALE W POLSCE JEST ZAKAZ TRZYMANIA .I W SWIETLE PRAWA W POLSCE MOZESZ MIEC PROBLEMY ZA TRZYMANIE WĘŻA JADOWITEGO [oczywiście ludzie u nas w polsce mają jadusy częst spotykany [ tworznica pospolita] ale moze inni cos będa wiedziec wiecej na ten temat =====ALE ŻYCZE POWODZENIA

Coguar
    Guest

ja ci powiem co ci powiem:P na drzwiach nie bedziesz mial wypisane posiadam jadowitego weza a jak by ci policja wpadla na chate to by nic nie zrobili a jak juz to nawet ponczosznika by uwazali za jadowitego przeciez sami dobze wiemy jak to jest ze starszymi ludzmi i nie doswiadocznymi a tak wogole po kiego ci pindola jadowity waz przeciez tyle jest slicznych nie jadowitych no chyba ze dla szpanu to zrozumiem bo glupota ludzka nie zna granic

redknee
    Guest

ale ja napisalem przeciez ze nie mysle tylko o wezu jadowitym, takze o innych (np. pyton, itd)

redknee
    Guest

a jesli chcialbym przywiesc lampropeltisa ... ?
    to nie ma problemow ?

Matiik
    Guest

Ale Lampropelitsa możesz kupić w polsce ;-) To po co kombinować? Jak na moj gust, to na wszelki wypadek go celnicy zatrzymaja ;/

dr Robert
    Guest

Przede wszystkim trzymaj się regulaminu tego forum i nie zakładaj kilku takich samych wątków .
    Ja po przeczytaniu w ostatniej "Morelii" o legalnym przewożeniu węża zbożowego do Stanów miałem dosyć. Horrror. W drugą stronę może być podobnie. Do tego niezłe koszty. Poza tym jest pewna równica między przewożeniem zwierzęcia spoza Konwencji CITES i np. pytona, chronionego w UE. To inna bajka i za pytona nielegalnie przewożonego wujek może odsiedzieć trochę w amerykańskim więzieniu, w Polsce może mieć sporo nieprzyjemności. Niestety także wąż niechroniony spoza UE narobi wiele kłopotów, legalny przewóz może też przekroczyć znacznie cenę węża (zezwolenia weterynaryjne w USA, w Polsce i inne) . Koszmarnie dużo biegania za papierkami a efekt niepewny. Taniej będzie pojechać do Niemiec lub Holandii i kupić to na co ma się ochotę.

beer
    Guest

wydaje mi sie ze jeszcze taki wezyk musi przejsc jaks kwarantannea z tego co wiem to trwa to conajmniej miesiac jak nie dluzej

dr Robert
    Guest

Oczywiście kwarantanna na koszt sprowadzającego.

coolary
    Guest

Koszta są na prawde spore, sam Vat plus cło to ok. 33% przy imporcie z USA. A paierkowej roboty tez jest dużo W przypadku zwierząt CITESowych musisz dostać w Polsce pozwolenie na kwarantanne (trzeba spełniac określone warunki), mieć CITES exportowy od hodowcy z USA, i na podsatwie tych papaierów ubiegać się o pozwolenie importowe (CITES importowy) w Polsce.

Uprawnienia umieszczania postów