-
Gdzie dostane lub zlapie skakuny??
Witam
Gdzie dostane i za ile, lub gdzie moge zlapac skakuny??
Pozdrawiam
-
Re: Gdzie dostane lub zlapie skakuny??
Teraz to już trochę za późno. Miałem nawet 2 młode w niedzielę jak się ociepliło, ale wypuściłem je. Na wiosnę powinieneś mieć jeden gatunek w domu. Mieszkam w bloku i od kilkunastu lat spotykam je zawsze.
Tu masz jego foto (ten szary). Niestety nie znam jego nazwy:
http://darkraptor.fateback.com/galerie/pajeczaki.html
A jeśli już na prawdę szukasz i nie możesz się doczekać. Poszukaj pod kłodami drewna itp. w lesie lub na działce, bo butwiejące drewno trochę je ogrzewa. Jednak są teraz tak małe, że trudno je dostrzec.
-
Witam
Ok. dzieki :]
Jak bedziesz mial cos to daj znac. Chetnie kupie skakuny.
Pozdrawiam
-
Raczej nie kupisz, bo skakuny są u nas pod ochroną. W lato napewno jakiegoś wypatrzysz. Najłatwiej jest znaleźć u nas Salticus scenicus, sam trzymałem kiedyś tego skakuna, ale krótko, zaraz go wypuściłem, są to naprawde interesujące zwierzaki. Jeżeli bedziesz jakiegoś trzymał w zamknięciu, to nie rób tego za długo, góra pare dni, bo w końcu szkoda, żeby chociażby jeden tak interesujący pajączek zmarnował się w zamknięciu.
-
hmmm ma ktos fotke takieo "polskiego" skakuna ? bo za cholere nie moge skojarzyc o jakiego chodzi
-
kaczi masz fotki :P Dark Raptor dał linka do fotek polskich skakunów :]
-
skakuna nie widzieliscie ??
-
Pod ochroną jest tylko 1 gatunek skakuna (dane z najnowszej, znowelizowanej listy gatunków chronionych).
Strojniś nadobny (Philaeus chrysops)

żródło:www.saitis.club.fr

źródło:www2.pms-lj.si
Do Sailent_Dragon. Jak złapię, to dam Ci znać i Ci przekażę (nie musisz kupować) :-)
-
Boże ten skakun jest piękny.... normalnie cud świata....
P.S:Sorry ze spamuje ale niemogłem sie powstrzymać...
-
No to się pomyliłem, wydawało mi się, że gdzieś kiedyś przeczytałem, że wszystkie są pod ochroną
.
Uprawnienia umieszczania postów