Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: czechy-gielda-marzec dostane szczury NIE KARMOWE?

Archie
    Guest

czechy-gielda-marzec dostane szczury NIE KARMOWE?

Witam tak jak w temacie. Czy wie ktos czy dostepne sa szczury na gieldzie w czechach ale NIE KARMOWE!
    pozdrawiam!

Archie
    Guest

Re: czechy-gielda-marzec dostane szczury NIE KARMOWE?

albo na tej gieldzie 5-27 luty.

AGAM
    Guest

a czym się różni szczur karmowy od niekarmowego?? Bo wg mnie to to samo i dostaniesz je w kązdym prawie zoologu i na prawie każdej giełdzie.

Saurus
    Guest

wiem ze istnieje cos takiego jak myszy rasowe, moze chodzi o to samo.
    Lub o to, zeby nie pochodzil zhodowli masowej, ale takiej, w ktorej dba sie dokladnie o kazda sztuke oddzielnie.

AGAM
    Guest

ja wiem :/ wg. mnie to nie ma znaczenia. Jeżeli chcesz szczura na pupila to kazdy nadaje się jednakowo. Tzn wiadomo, że mają one bardzo różne charaktery ale nie zależy to od tego czy były hodowane na karme czy nie. Jeżeli to taka wielka różnica to poszukaj jakiejś strony o szczurach i znajdź hodowce. Zwykle szczury z giełd pochodzą z dużych hodowli. A te myszy rasowe to też bujda z tego co mi wiadomo - po prostu chodzi o jakieś cechy fenotypowe a nie jest to odrębna rasa. Podobnie jak np. szczury kapturowe.

Archie
    Guest

tio nie chodzi o fakty czy ta czy inna rasa. Chodzi o fakt traktowania. Mlode szczury po dobrych genetycznie rodzicach sa traktowane KOMPLETNIE inaczej niz te na karme :/. SA drozsze to po pierwsze. Po drugie sa mniej poddatne na choroby, po trzecie maja bardzo dobre usposobienie. TZn chodzi o agresje.
    Tak myszy rasowe takze. A wlasciwie glownie w Polsce sa myszy rasowe. szczury rasowe sa jak mi wiadomo tylko u jendej osoby. tzn ona zajmuje sie rasowymi, niestety wszystkie zostaly sprzedane. Tak to bym z pewnoscia nabyl.
    A co do gield fakt z pewnoscia sa z masowych hodowli a to nie jest dobre. Taki szczur bedzie niesamowicie NIE UFNY i LEKLIWY i co najgorsze praktycznie kilka procet szans na oswojenie takie jak szczura z hodowli domowej lub /rasowe szczurki.

seba
    Guest

Drogi Arturze!!!
    Chcę rozwiać Twoje wątpliwości co do szczurów rasowych/nierasowych, hodowlanych/niehodowlanych, ufnych/nieufnych, lekliwych/nielękliwych... itd. Nie ma znaczenia czy szczur będzie z hodowli masowej, czy nie. Oswojenie to kwestia hodowcy. Wiadomo, że taki wykarmiony piersią szesnastoletniej dziewicy o cud kształtach, blond włosach i rumianych licach będzie rarytasem (no w sumie... co kto lubi...). No... takiego wziąć w rękę, tulić, potarmosić, puscić sobie tu i ówdzie będzie niezapomnianym doświadczeniem. Niestety jako szary smiertelnik musisz się chyba zadowolić sklepowym, odkarminym szorstką, aczkolwiek fachową reką bezdusznego masowego hodowcy. Poczatkowo nieufny bedzie na ciebiue patrzył rozpłoninymi, ślepkami, chował się, popiskiwał.... z biegiem czasu jednak zacznie poznawać pancia... odważy się poskakać po ciałku, tulić do ręki lub brzucha. Wielkim sukcesem i zarazem niepowtarzalnym doznaniem bedzie, gdy uśnie skulony, ufny w Twych ramionach. Koszmar zacznie się jeśli będzie to samiec. Gdy dojrzeje, jądra zaczną produkować testosteron, stanie się bojowy i agresywny. nie ma na to rady trzeba go będzie w y k a s t r o w a ć... tak, tak drogi Arturze, bestialsko usunąc mu jądra. Produkcja hormonów ustanie, a szczurzy ogier zmieni się na powrót w milusińskiego Pysia-Misia. Z czasem troszkę się otłuści i znowu ufnie będzie chadzał po ramieniu i zasypiał na piersi. Osobną kwestią pozostaje umaszczenie szczurka. Taki czarny to dla buntowników, słuchaczy cięzkiej muzyki.... itd. Łaciaty.... może dla hipisa, dwubarwny-najbardziej gustowny.
    Drogi Arturze myślę że rozwiałem część twoich wątpliwości i pomoge dokonać trafnego wyboru.

Ludzie!!! Zacznijmy tu pisać o perliczkach, kurkach liliputkach i świniach wietnamskich to nam się tu zrobi kółko rolnicze albo cuś!!!

seba
    Guest

A i jeszcze jedno!!! Taki z Czech odchowany na piersi czeskiej peknej holki lubi słuchać kołysanek w ojczystym języku. Radzę studiować !!! Na początek może bajki "Sąsiedzi"....., potem ambitniej "Krecik" i słynne "....ach jo...". Potem filmy : "Szpital na peryferiach" i "Arabella'. Po takim przeszkoleniu zagadasz, zaspiewasz i serce szczurka będzie Twoje... tylko Twoje.
    Pozdrawiam.

Archie
    Guest

niesamowity jestes Seba :P
    hah
    chciałbym HIMALYA.. (to ubarwienie)
    bedizesz na gieldzie w Czechach moze..?
    bo on tam jest .. niestety w POlsce nieosiagalny..

Archie
    Guest

ok ale bez przesady Seba. Zaczynasz sobie ze mnie jaja robic ;}
    a ja pytalem powaznie..

Uprawnienia umieszczania postów