-
Czyja wina ?
Witam Spotkała mnie nietypowa sytuacja:
Człowiek miał mi wysłać pieniądze na konto, pieniądze nie doszły, doszukując potknięcie okazało się że pomylił jedną cyfrę w numerze konta i literaka w nazwie ulicy. Czy pieniądze nadane w ten sposób można odzyskać? Kto powinien ponieść koszta ?
Pozdrawiam Kamil
-
Re: Czyja wina ?
z tego co mówi moja mama, to u nich w banku (w BPH) wogóle nie przyjęli by kasy gdyby numer konta się nie zgadzał. W innej sytuacji pieniadze wrócą się na konto tego ktory je przelewał, a jeśli nie przelewał konta na konto tylko po prostu z "portfela" na konto, to musi iść tam gdzie dokonał wpłaty i zapytać czy nie wróciły się pieniędze. Praktycznie nie jest możłiwe, żeby ktoś miał taki numer konta i jednocześnie taki adres, dlatego pieniadze muszę się wrócić.
-
Dzięki wielkie
Teraz wszystko zależy od jego "uczciwości"? ...........
Pozdrawiam Kamil
-
uwazam ze to sciema...a ma dowod wplaty?
-
U mnie jak sie jedna liczbe pomyli w numerze konta a ulica bedzie inna to babka nie przyjmie i bedzie kazała isc sprawdzic do domu czy napewno dobrze przepisałem juz raz mi się tak zdarzyło;]
-
No właśnie sęk w tym że człowiek jest dość uczciwy i przekonuje mnie że dowód wpłaty ma ale nie może udowodnic bo nie ma skanera itp......
Okazało się że num,er konta jest ok tylko nazwę osiedla źle napisał a pieniędzy jak nie było tak nie ma. (nie chcę mu budzić opini przez zwykłą pomyłkę) jak myslicie ile dać mu czasu na naprwę tego wszystkiego ?
Pozdrawiam Kamil
-
tak czy siak to jego wina. O ile Ty mu podałeś dobry adres. Niech pośle Ci kase jeszcze raz, a jeśli mówił prawde i wysłał ją wcześniej tylko pod zły numer to mu sie ta kasa wróci.
-
jezli wpisał złą nazwe osiedla a nie ulicy to raczej niema nic do gadania.
pieniądze przy wpąłcie (nie przelew) moga isć nawet kilka tygodni - ja miałem rekord chyba 3 tyg.
tak więc daj mu dużo czasu, zanim sprawdzą gdzie ieniadze zwrócic itd i zanim je zwróca to troche minie.
albo powiedz mu zeby psozedł zeskanowac odwód do kafejki www, ale co ci to da ?
-
kasa do ciebie wroci, numery kont tak sa skonstruowane ze przewaznie pomylka w jednym miejscu nie oznacza tego ze pieniadze pojda do kogos innego, orpocz tego istnieje weryfikacja w niektorych (wiekszosci
) bankach danych wlasciciela konta (imie, nazw)
-
gosc dostanie zwrot(jezeli wysylal poczta)-do 14 dni roboczych.
Uprawnienia umieszczania postów