-
czechy
Był ktoś w pradze? Jak wrażenia. I jak ceny?
-
-
Re: czechy
Okej, dziękuje za wyczerpującą odpowiedz. I życzę powodzenia.
-
Witam!
Chciałem skomentowac pomysł zapraszania Czechów do Polski. Wiem że trzeba byc gościnnym itd. ale po cholerę robić konkurencję polskim sprzedawcom? Piszesz że ceny są te same, więc jaki to rarytas dla kupującego? Obejrzeć Czecha z bliska? Takie działanie doprowadza do tego, że rośnie konkurencja. Czech przyjedzie raz, moze drugi, a potem.... Odstraszy to polskich sprzedawców i na którejś giełdzie może się okazać, że jest bryndza. Może troszkę patriotyzmu? Nie dotyczy to mnie, ale częsci moich znajomych: ludzie zyją z handlu terrarystyką. To troszkę jak pomysł z wpuszczaniem obcych supermarketów. Zastanów się, czy widziałeś kiedyś Czechów zapraszających polskich sprzedawców do Pragi. Ja nie. Kazdy chroni to, co ma, tylko niestety Polak musi być zawsze za przeproszeniem w dupę uprzejmy. Pomyśl troszkę: moze lepiej popracować nad zaproszeniem rodzimych wystawców i sprzedających. Ja na przykład nie dostałem informacji... a szkoda, bo wydaje mi się, że mam co zaoferować.
Pozdrawiam
-
generalnie konkurencja sprzyja rozwojowi rynku, nie widzę nic złego w zaproszeniu czechów, jakoś w swietochłowicach mogą być i wszyscy sa zadowoleni,
co do cen w pradze to faktycznie jest bez rewelacji a nawet drogo ale czego sie dziwic jak rodacy biorą wszystko jak leci, plusem jest większy wybór
seba (dzięki za euro - masz piwo u mnie) napewno nie zrobisz ponad 800km aby sprzedać kilka pajaków, jelonka to małe miasto i nie za bardzo duzy rynek, choc nie wiem czy to ma byc jakas giełda, a może wystawa, bo sam jestem zaskoczony
łysek napisz mi na gg o co chodzi, jestem z jelonki ale nikt ze znajomych mi nic nie pisał a moze coś pomogę
-
Jesli bedzie konkurencja to ceny beda spadaly a z tym bedzie wzrastal popyt
.
-
A z podaza juz sobei jakos poradzimy
.
-
Jeden plus jaki widzę. Jest taki, że czesi mogą miec do opchnięcia coś czego u nas nie ma. A kupic w polsce coś czego w polsce nie ma, nie wyjeżdżając to jest COŚ.
-
Jeśli bedzie duża konkurencja i koszty utrzymania i prowadzenia działalności będą nieadekwatne do zysków, to częsc ludzi się wycofa. Juz to obserwujemy (np Mantid). Mniej sprzedajacych będzie oznaczało dyktowanie cen. W długoterminowym rozliczeniu moze to prowadzić do podwyższenia cen. Trochę prawideł rynkowych. Poza tym róbcie co chcecie... ale w pewnym momencie mozemy się obudzić z ręką w nocniku... Poza tym chrońmy nasz rynek!
-
Uprawnienia umieszczania postów