-
Re: wtopa...!:/-ostrzezenie!
Proponuje zapoznac sie z panujacymi zasadami co do dzialania poczty...
Tak jak powiedziala Awikularia priorytet nie musi byc doreczony osobiscie natomiast "polecony" to nie jest jak kiedys w potocznym rozumieniu liscik z jakims tam pierwszenstwem czy czyms tylko usluga dosc droga polegajaca na doreczeniu do rak z POTWIERDZENIEM ODBIORU ladujacym u nadawcy; a co do "paczek" - te rowniez nie musza zostac doreczone dokladnie do rąk - to wszstko wielki biznes poczty za kazdy duperel kaze sobie placic - generalnie zeby wlasciwie przeslac przesylke i miec PEWNOSC ze w ogole dojdzie i to nie ograbiona trzeba lącznie sporo zaplacic... a to wszystko przeciez prawidlowo zagwarantowane powinno byc w ramach normalnej oplaty... tak jak i priorytet - to zwykle naciaganie - listy i przesylki naturalnie powinny dochodzic nastepnego dnia (mamy XXIwiek to nie poczta konna) wiec to wszystko naciagactwo poczty - bo dlaczego by nie zdzierac..."jak mozna"...
Co do wlasciwego tematu dzis dopieru pierwszy raz udalo mi sie otrzymac przesylke (priorytetowa) z pajeczakami ktora szla tylko 1 dobe do tej pory otrzymalem kilka przesylek ktore szly 3 doby i jedna ktora szla 5 dni - zwykle sa to koperty babelkowe jednak raz byla to zwykla szara koperta z golym pudelkiem po kliszy i to w lutym gdy jeszcze byly sniegi - robale wszystkie zawsze przezywaly (faktycznie zawsze jestem zaskoczony ale skoro to dziala nie mam nic przeciwko)
Co do lądowania przesylek w skrzynce - jesli to skrzynka zewnetrzna to slabo lecz jesli to np skrzynka na klatce schodowej - to dla mnie byloby lepiej gdzyz zwykle nie mozna u mnie zastac nikogo i do skrzynki laduje awizo - dziabongi sa wytrząsane ponownie spowrotem na poczte - mija dodatkowy czas jaki jest potrzebny abym ja tam dotarl i jakbym sie nie staral pajeczaki sa wytrzasane jeszcze raz gdy je biore do domu - DLATEGO WOLALBYM GDYBY JESLI MNIE NIE MA LADOWALY W SKRZYNCE bylyby tam bezpeczniejsze (skrzynka nie jest na dworzu!)
Pobieranie zwiekszonych oplat za przesylke na Allegro to jeden ze sposobow dodatkowego zarobku dla niektorych sprzedajacych polaczkow!!!!! - wg mnie cena przesylki powinna byc podana uczciwie a kwoty za pakowanie i takie tam powinny byc ujete w cenie przedmiotu - wtedy kazdy mialby przejrzystsza mozliwosc decyzji czy faktycznie decyduje sie na ten wlasnie zakup a nie inny rzeczywiscie tanszy!
-
Sculptor, na poczcie mozna sobie zazyczyc,zeby przesylki (chya listy polecone) zostawiano ci w skrzynce, zamiast awizo.
-
Wystarczy, aby sprzedający na allegro wyraźnie określił warunki wysyłki i nie ma problemów.
Kupujący widzi ile kosztuje przedmiot i ile wysyłka.
Jeszcze lepiej dać kupującemu możliwość wyboru.
Ja zawsze doliczam do ceny wysyłki koszty opakowania (np. pudełko z tworzywa sztucznego, w którym wysyłam owady), ale o tym można przeczytać właśnie w warunkach sprzedaży. Kupujący ma świadomość za co zapłaci i co otrzyma, pudełko zawsze może wykorzystać, papieru pakowego nie doliczam, a są tacy, którzy to robią 
Co do wysyłki listem poleconym, spotkałem się z sytuacją, gdy pani w okienku na poczcie nie chciała przyjąć listu poleconego, gdyż "w poleconym liście nie można przesyłać towarów przemysłowych", a za owady to wogóle chciała policzyć jak za przesyłkę na specjalnych warunkach (15 zł).
Ciekawe jest to, że list polecony to nic innego jak list zwykły, tylko, że rejestrowany.
Jest to o tyle ciekawe, że na poczcie nigdy nie można się dowiedzieć, czy określony list dotarł do mnie jako odbiorcy, gdyż pani nie orientuje się, w którym komputerze został zarejestrowany, ale cóż mamy monopolistę, a każdy monopol rządzi się swoimi prawami.
Rozwiązaniem jest więc paczka priorytetowa (6zł) lub przesyłka listowa priorytetowa (czyli właśnie zwykły list, który trafi prawdopodobnie do skrzynki - 2,20 zł).
Z tą świadomością daję wybór kupującemu, czy zapłaci za przesyłkę, której ma oczekiwać w skrzynce (chyba, że listonosz pokwapi się pod drzwi), czy woli paczkę.
Wielkimi czerwonymi literami napisałem, aby przed zakupem zapoznać się zwarunkami sprzedaży i wysyłki. Jeżeli komuś nie pasują warunki nie licytuje, lub pisze wiadomość i negocjuje, ale to już kwestia chęci.
A jeśli ktoś jest napalony i nie czyta opisów aukcji, gdzie wszystko jest wyłożone kawa na ławę, przysyła pytanie na mejla, odpowiadam na nie szczegółowo, pomimo, że to samo znajduje się w opisie aukcji, koleś kupuje, a potem rezygnuje, bo okazuje się, że musi doliczyć koszty wysyłki.
Jako kupujący nie biorę udziału w aukcjach, które dają mi niejasny obraz towaru i warunków sprzedaży, a sprzedający nie chce ich wyjaśnić.
Oczywiście post ten nie ma na celu usprawiedliwianie tych, którzy przysyłają nie to co było przedmiotem aukcji. Niestety kupując na allegro kupujemy kota w worku i trzeba mieć tego świadomość.
Tacy sprzedający niestety podważają autorytet uczciwych, ale taki jest już świat.
-
-
Witam,
kupowałem już wiele razy od Charliiego i wszystko było w jak najlepszym porządku.
Naprawdę bardzo wątpie aby DjLexer miał rację.
Z tego co pisze można odczytać że na pająkach sie za bardzo nie zna.
Poza tym na aukcjach Charliiego zawsze dokladnie są określone warunki przesyłki więc w czym problem??
Ludzie opanujcie sie i pomyślcie dwa razy zanim kogoś oskarżycie.
Charlii jest na prawdę godny zaufania i szczerze go POLECAM.
-
W pelni podpisuje sie pod Jacku87 wiele razy kupowalem od Charliiego i rzeczywiscie towar byl taki jai mial byc nierozumiem DjLexera i na pewno nie bede z nim robil interesow z zamknietymi oczami wybiore CHARLIIEGO!!!
-
JEST TAK: zupa25 to ja :] ja zamawiałem pajączki dla kolegi bo on nie ma konta na allegro !! pajączki nie są takie małe jak pisze DjLexer , otwierałem pudełeczka i nie były takie małe ..., Jak w opisie aukcjii L4 albopiloska i vagans L 5/6 ... wszystko było ok , tylko nie wiedziałem ze będą w skrzynce, NEGATYWA NAPEWNO NIE BĘDZIE - PRZECIWNIE POZYTYW !! a co do kosztów przesyłki - > w aukcjii było dokładnie napisane ile co i jak... , mi jak nie pasują koszty to nie biore ...proste ... nikt nikogo nie zmuszał do kupienia .. ja jako sprzedający tez ustalam koszty wysłki i nie zmuszam nikogo do kupna ... !! pajączki zyją i jest wszuystko ok nie wiem po co to zamieszanie !!
-
Mój pierwszy pająk którego miałem to B.vagans napewno jak był L5 nie był większy od tego co przyszedł od charliiego !! Wielkosc napewno sie zgadza z opisem z aukcjii ... zaświadczenie o urodzeniu w niewoli jest .. a co do wysyłki za pobraniem jak to pisze DjLexer że:'' po drugie to gosciu niechcial wysłac za pobraniem ''> Nie każdy wysyła za pobraniem a zwłaszcza zwierzęta !! sam nie wysyłam za pobraniem ( chyba ze jest to jakis wyjątkowy przypadek) , więc chodzi chyba o to że przesyłka spóźniła sie jeden dzien ;/ i kwota za przesyłke 7 zł była za wysoka ... ale nie wiem po co zaraz pisac posta i psuc komus opinie ... (która jest dobra) Tak to jest ... i później kupuj komus cos z all , ajj ..;/
-
Wątek zamykam, wydaje mi się że sprawa jest wyjaśniona.
Uprawnienia umieszczania postów