-
Re: dodam opisy polskich pająków
Mam juz pewne doswiadczenia z polskimi spiderami, wiec moge ewentualnie wziac sie za opis katnikow lub A. ferox... lub jakichs innych. Moglbym zaryzykowac opisanie A. piceus 
W kazdym razie, to na razie nie jest zbyt potrzebne.
Ale dobrze, ze jest ktos, kto ma chec popracowac nad tym. Ale moim zdaniem, o wiele lepiej byloby zrobic opis jednego gatunku polskiego pajaka... ale opisanego dokladnie i na podstawie wlasnych doswiadczen, niz spisywac z ksiazek.
-
Double napisał(a):
> a to MOZNA hodowac polskie pajaki?
Mozna (oczywiscie oprocz chronionych) i są naprawde wdzięcznym obiektem do obserwacji. Ja Trzymalem juz kilka gatunkow krzyrzaków. Czasami luzem w terrarium ze swierszczami, jak sie jakis przypałętał (robią ładne sieci).
Wielu pajęczarzy zaczynało chociazby od zwykłego kątnika i nawet mając 20 drogich, egzotycznych ptaszników z całego swiata, nadal wracają do korzeni...
>Poza tym wydaj mi sie ze taki np pajak krzyzak ktory sobie cale zycie zyl na wolnosci i lapal jakies robaczki wg wlasnego smaku moze nie chciec potem w zimie jesc np maczniakow.
Oj, to zle Ci sie wydaje. Pająki na wolnosci są jeszcze mniej wybredne niz w terrarium. Jedzą co im sie nasunie, bo to oznacza dla nich przezycie albo smierc.
Uwazam, ze wiedza o naszych rodzimych gatunkach jest na równi, jesli nawet nie bardziej potrzebna, niz wiedza o ptasznikach.
-
lepiej ze swojej wiedzy niż z ksiązki ale lepiej z książki niż wcale:-)
-
wiecie pzrekonalam sie, zaczyna mi sie to podobac
szczegolnie ladny jest tekst ze cudze chwalimy a swojego nie znamy...moge nawet szrajbnac cos o kosarzach (interesuje sie nimi no i mam pelno tego ciulstwa w domu), ktore choc nie sa dokladnie pajeczkami, bo zaleszczotkami tez sa bardzo ciekawe 
-
A może tak krajowe gatunki chrząszczy, oczywiście tych nie chronionych. Mam kilka gatunków, a ich skrótowe metody hodowli są w moim profilu, mogę spróbować dorzucić więcej informacji, choć zazwyczaj są mało wymagające i to wystarcza...
Uprawnienia umieszczania postów