Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15

Wątek: dodam opisy polskich pająków

Atrax Robustus
    Guest

Re: dodam opisy polskich pająków

Mam juz pewne doswiadczenia z polskimi spiderami, wiec moge ewentualnie wziac sie za opis katnikow lub A. ferox... lub jakichs innych. Moglbym zaryzykowac opisanie A. piceus
    W kazdym razie, to na razie nie jest zbyt potrzebne.
    Ale dobrze, ze jest ktos, kto ma chec popracowac nad tym. Ale moim zdaniem, o wiele lepiej byloby zrobic opis jednego gatunku polskiego pajaka... ale opisanego dokladnie i na podstawie wlasnych doswiadczen, niz spisywac z ksiazek.

Hari
    Guest

Double napisał(a):

> a to MOZNA hodowac polskie pajaki?

Mozna (oczywiscie oprocz chronionych) i są naprawde wdzięcznym obiektem do obserwacji. Ja Trzymalem juz kilka gatunkow krzyrzaków. Czasami luzem w terrarium ze swierszczami, jak sie jakis przypałętał (robią ładne sieci).
    Wielu pajęczarzy zaczynało chociazby od zwykłego kątnika i nawet mając 20 drogich, egzotycznych ptaszników z całego swiata, nadal wracają do korzeni...

>Poza tym wydaj mi sie ze taki np pajak krzyzak ktory sobie cale zycie zyl na wolnosci i lapal jakies robaczki wg wlasnego smaku moze nie chciec potem w zimie jesc np maczniakow.

Oj, to zle Ci sie wydaje. Pająki na wolnosci są jeszcze mniej wybredne niz w terrarium. Jedzą co im sie nasunie, bo to oznacza dla nich przezycie albo smierc.

Uwazam, ze wiedza o naszych rodzimych gatunkach jest na równi, jesli nawet nie bardziej potrzebna, niz wiedza o ptasznikach.

nokeg
    Guest

lepiej ze swojej wiedzy niż z ksiązki ale lepiej z książki niż wcale:-)

Double
    Guest

wiecie pzrekonalam sie, zaczyna mi sie to podobac szczegolnie ladny jest tekst ze cudze chwalimy a swojego nie znamy...moge nawet szrajbnac cos o kosarzach (interesuje sie nimi no i mam pelno tego ciulstwa w domu), ktore choc nie sa dokladnie pajeczkami, bo zaleszczotkami tez sa bardzo ciekawe

Dark Raptor
    Guest

A może tak krajowe gatunki chrząszczy, oczywiście tych nie chronionych. Mam kilka gatunków, a ich skrótowe metody hodowli są w moim profilu, mogę spróbować dorzucić więcej informacji, choć zazwyczaj są mało wymagające i to wystarcza...

Uprawnienia umieszczania postów