Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: (: dopisek do opisów :)

snakeman
    Guest

(: dopisek do opisów :)

hmmmm... kiedyś dałem propozycję, lecz została chyba odrzucona (nie wiem bo nic sie nie działo...) ażeby do każdego opisu dodać słowo, dwa mówiące o inych zwierzętach, z którymi można by trzymać dany gatunek...
    wielu ludzi pyta, czy można coś trzymać z czymś itp. Można by temu zapobiec

Serpent
    Guest

Re: (: dopisek do opisów :)

jeżeli chodzi np. o weze to nie ma to sensu poniewaz jest za duzo gat. ktore mozna trzymac razem.

Pozdrawiam
    Serpent

Nook
    Guest

ogólnie jeśli chodzi o łączenie to dobry pomysł myślałem o osobnej grupie dysk Łączenie gatunków

pepre
    Guest

rozumiem ze sklep miesza gatunki, bo nie ma miejsca, ale nie rozumiem ludzi, prywatnych wlascicieli... przeciez nie powinno sie mieszac gatunków

MataManX
    Guest

chłopie twoja postawa jest więcej jak ignorancka wiele mozemy się dowiedzieć trzymając kilka gatunków obserwacje dają zupełnie inne wrażenia to tak jakbyś szedł do palmiarni albo ogrodu botanicznego po to aby oglądać rośliny w doniczkach na białym tle, nie robi to zbytniego wrażenia a jeśli zobaczysz rośliny pogodzone w jednej ekspozycji przypominającej naturalną puszcze to wrażenia są zupełnie inne tak samo jest z terrarium można powiedzieć że terraria wielogatunkowe są wycinkami przyrody

meg11
    Guest

co Ty pieprzysz MataManx, chodzi Ci o to, żeby ludzie wsadzali do jednego terra np. legwana z wężem???!!!
    Zastanów się dobrze i dopiero pisz posty

ps.pepre popieram;p

MataManX
    Guest

Meg ja mówię o zwierzętach o podbnych warunkach bytowania, wymaganiach i nie mogących sobie zaszkodzić wzajemnie jeśli terra jest wystarczjąco duże i nie ma przeciwskazań w postaci odmiennych wymagań albo agresji któregoś z gatunków to czemu by nie trzymać kilku razem ??

pepre
    Guest

czemu nie?
    1. nie łączy sie gatunkow nocnych z dziennymi, jedne beda drugim przeszkadzac
    2. poszczegolne gatunki sa nosicielami wielu bakterii, zarazek, chorob, gdzie np. jedno zwierze zyje niemalze w symbiozie z nimi (moze przesadzam, ale nie odbija sie to w zanczacym stopniu na jego zdrowiu) a inne, na ktore te zarazki sie przeniosa pdanie od razu
    3. łączenie gatunku pochadzacego z hodowli razem z gaunkiem z odlowu moze sie skonczyc fatalnie dla tego pierwszego.
    4. stres,stres i jestcze raz stres
    5. wedlug mnie bez sensu byloby trzymac dwa zwierzaki z zupelnie innych zakątkow swiata w jednym terrarium.

jesli rzeczywiscie szukasz tych wrazen lepiej włącz animal planet, a nie mieszaj zwierzeta jak sałatke, i po kolei dorzucaj nowe gatunki ktore tak naprawde ci sie podbaja a nie masz na nie miejsca albo chcesz stworzyc istne zoo w jedym terrarium. chcialbys tylko sam przyjemnosc czerpac z terrarystyki, a nie beirzesz pod uwage ze to "ciekawe zachowanie" moze zupelnie nie byc naturalne, i wykonczyc gada.
    fakt, bardzo ciekawie sie zwierzeta zachowuja w stresie i podczas obrony przed innymi, ale czy to wlasnie o to chodzi?
    mi nie.

MataManX
    Guest

to co piszesz nie jest regułą co np możesz mieć przeciwko trzymaniu razem żółwia czerwonolicego z ostrogrzbietym oba gatunki są dość łagodne, mają takie same wymagania i jeśli są podobnych rozmiarów i masz dla nich warunki to możesz je śmiało razem trzymać

pepre
    Guest

czasem sie slyszy... takie stare powiedzenie... wyjatek potwierdza regułe. Nie przekonałes mnie, pozostaje przy swoim.

Uprawnienia umieszczania postów