moorii napisał(a):

> chce czegos sie dowiedziec o kajmanach ale nie mam mozliwosci,
> wlasciwie co nieco juz wiem bo przegladalem zagraniczne strony

no jak się chcesz dowiedzieć to się chwali ale przecież istnieje literatura, kanały przyrodnicze na których jak dobrze poszukasz znajdziesz coś o krokodylach i kajmanach przynajmniej 2 razy w tygodniu jak szukasz informacji jak je hodować to fakt znajdziesz je na zagranicznych stronach ale tam nie ma praktycznie wspomniane ile w samych stanach jest problemów z krokodylowatymi, poprzerastanymi pytonami siatkowanymi i innymi zwierzętami o których ludzie myśleli że mogą je spokojnie trzymać w 3 pokojach gdzie mieszkają z rodzicami i młodszą siostrą pełzającą jeszcze po podłodze

> polskich nie mozna bo takich nie ma i jak zwykle Polacy sa do
> tylu

wg mnie na szczęście że do tyłu (mniejszy popyt na zwierzęta więc mniej z nich cierpi)

> twierdzisz ze jestem "gowniarz" ale jesli mialbym kupic kajmana
> to kupilbym z rodzicami, bo maja do mnie zaufanie, i napewno
> niedalbym sobie reki odgryzc, bo wczesniej przeczytalbym setki
> artkolow i porozmawial z hodowcami...

a kajmana by to gówno obchodziło z kim ty gadałeś i co czytałeś jakby chcial to by cię ugryzł wielu już takich było co twierdzili że są szybsi od węża teraz możemy podziwiać ich nagrobki z kajmanem tak źle nie będzie ale kilka szwów możesz sobie załatwić lecz mi tu nie chodzi o twoje dobro a dobro zwierzęcia ciekawe jak długo będzie mógł mieszkać z tobą w domu czy znajdzie się miejsce dla 2,5 m kajmana ??

> W Czestochowie Kajman okularowy kosztuje 500,-
>
no i sprzedawca podpada juz pod ilejś tam paragrafów bo:
nie ma na niego pewnie papierów
inspekcja sanitarna by sie na 100% przyczepiła do warunków i zabezpieczeń
nie wydaje się pozwoleń na wwóz kajmanów w naszym kraju wiec na 100% jest to przemyt