Strona 8 z 14 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 139

Wątek: TO ZNWU TY NOOK???

KORSAKOW
    Guest

Re: TO ZNWU TY NOOK???

Pepre, ale my tu nie mówimy o fali imigracyjnej, tylko o wielowiekowym współżyciu narodów na jednej ziemi, narody te dorobiły się wspólnej kultury, zachowując przy tym wiele ze swych korzeni i to było wspaniałe, a potem przszli panowie od histori i wymyślili sobie inną polske, bez tatarów, litwinów, niemców, żydów... polsce ograbioną ze swej niepowtarzalnej kultury, A jeśli mówisz o miastach to oczywiście i w polsce tworzyły się takie enklawy narodowościowe, spójrz na krakowski kazimierze ze swoimi synagogami czy na lubelską dzielnice tatary, wspaniałe przykłady na istnienie w polsce procesu który opisałeś, spójrz na Poznań, Wrocław czy Gdańsk ze swoimi pięknymi niemieckimi starówkami... To Polska właśnie

a IMHO patriotyzmem jest właśnie zrozumienie tego faktu, i uszanowanie go a nie wypisywanie na murach "polska dla polaków"

KORSAKOW
    Guest

powiedz to kilkunastu milonom ludzi którzy zgineli przez tego pana, i kilkudziesięciu milinom którzy zgineli za sprawą jego najbliższego przyjaciele Stalina..., Neo poczytaj troche, nie mówie żeby od rzau biografie autorstwa Bullocka, bo to kilkaset stron, ale podręcznik histori do liceum może cie zainteresuje

KORSAKOW
    Guest

to już świat przerabiał, to społeczeństwo powszechnego szcześcia miało się nazywać komunizm, działać miało dokładnie jak opisałeś ;-)

nie wyszło... 50 milionów ludzi nie przeżyło eksperymentu... :-/

KORSAKOW
    Guest

ha ha ha ha ha ha ha ha

Polecam wierszyk Zbigniewa Herberta, to o takich jak ty msk ;-)

"Damastes z przydomkiem Prokrustes mówi"

Moje ruchome imperium między Atenami i Megarą
    władałem puszczą wąwozem przepaścią sam
    bez rady starców głupich insygniów z prostą maczugą w dłoni
    odziany tylko w cień wilka i grozę budzący dźwięk słowa Damastes
    brak mi było poddanych to znaczy miałem ich na krótko
    nie dożywali świtu jest jednak oszczerstwem nazwanie mnie zbójcą
    jak głoszą fałszerze historii
    w istocie byłem uczonym reformatorem społecznym
    moją prawdziwą pasją była antropometria
    wymyśliłem łoże na miarę doskonałego człowieka
    przyrównywałem złapanych podróżnych do owego łoża
    trudno było uniknąć - przyznaję - rozciągania członków obcinania kończyn
    pacjenci umierali ale im więcej ginęłotym bardziej byłem pewny
    że badania moje są słuszne
    cel był wzniosły postęp wymaga ofiar
    pragnąłem znieść różnicę między tym co wysokie a niskie
    ludzkości obrzydliwie różnorodnej pragnąłem dać jeden
    kształtnie ustawałem w wysiłkach aby zrównać ludzi
    pozbawił mnie życia Tezeusz morderca niewinnego Minotaura
    ten który zgłębiał labirynt z babskim kłębkiem włóczki
    pełen forteli oszust bez zasad i wizji przyszłościmam
    niepłonną nadzieję że inni podejmą mój trud
    i dzieło tak szczytnie zaczęte doprowadzą do końca

Neo2
    Guest

Wiem ze zginelo przez niego kilkadziesiat milionow ludzi, nie daze go sympatią, ale tez nie pałam do niego nienawiscią. Był to typowy wariat, ktoremu inne kraje stworzyły mozliwosci do tego co zrobił, bo taka jest prawda. Mozliwe ze jest we mnie domieszka krwi żydowskiej(jesli sie upierasz), ale tak samo moi rodzice jak i dziadkowie ze strony matki, nie przpadają za narodem żydowskim. Sądze wiec ze gdyby byla we mnie zydowska krew to moja rodzina by to wiedziala i zydzi byli by akceptowani przez nią.

msk
    Guest

Korsakow, strasznie sie ciezko z Toba dyskutuje.
    A to dlatego, bo jak dyskusja, to dyskusja- a nie, ze przekonany o swojej swietosci zaczniesz wysmiewac interlokutora.

I wiem, co to jest socjalizm oraz komunizm.
    Moja wizja jednak nie jest ani tym, ani tym.
    Chociaz Ty pewnie wiesz lepiej.

meg11
    Guest

oj mylisz się kolego, znam pepre baaardzo dobrze i zapewniam Cię, że z jego rozwojem emocjonalnym jest jak najbardziej wporządku, zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że jest bardziej rozwinięty duchowo niż 7/8 użytkowników tego forum, oczywiście kryterium porównawcze stanowiła dla mnie treść postów wszystkich userów

Jaca
    Guest

Może i trochę przesadziłem, ale forma wypowiedzi pepre zupełnie nie pasuje do kogoś, kto współtworzy tak dobry i poważny serwis.

Hari
    Guest

Podzielam zdanie Jacy.

pepre
    Guest

kto wie, byc moze ja tu jestem wlasnie po to by komus w najprostszy sposób do*ać a prowokacja, wzburzenie, wzbudza zainteresowanie

wiesz co innego jest merytoryka i wiedza a co innego frustracja i niecierpliwosc co do niektórych. Chetnie komuś coś doradze w dziedzienie w ktorej mam jakieś pojęcie, a z jeszcze większą chęcia kogoś zjade, kto jest półanalfabetą, lub osobą która w najmniejszym stopniu nie wysila swojego umysłu by posiąśc jakąkolwiek wiedze samemu. Według mnie tacy ludzie tu są niepotrzebni bo w porownaniu do jakichkolwiek innych serwisów, my istniejemy już dość długo, i etap wiecznego nabijania postów przez nowicjuszy ktorzy wlasnie kupili gada a nie maja o nim pojecia, juz mamy daawno za sobą.

Uprawnienia umieszczania postów