-
Oznaczyć fachowców
NA forum wszyscy są mniej więcej równi i czasem zdarzają się dziwne rady, czasem można ich posłuchac lub popaść w rozpacz, bo są rozbieżne o 180 stopni. Proponuję, żeby oznaczyć (Nook lub jakaś mała "rada starszych" doświadczeniem, nie wiekiem), weterynarzy, studentów weterynarii i innych (ale prawdziwych i rzetelnych) fachowców.
Może też nadawać tytuły: Doświadczony hodowca, profesjonalny budowniczy terrariów, Znawca Prawa o Gadach, Płazach i Innych Zwierzakach.
-
Re: Oznaczyć fachowców
Jasne a pozniej:
"Lubiący kąpiele błotne" , " nie znający sie na żartach", itd. itd.
Stary zastanow sie komu sie bedzie chcialo robic taki ranking?
-
A pozniej kolejny podzial. Na aryjskich keeperow czystej krwi i podterrarystow ;]
Nieeee, jest dobrze, jak jest 
Kazdy moze sie wypowiedziec i kazdy jest traktowany na rowni z innymi.
-
Nie mówię o podziałach, ale może o możliwości selekcji informacji. Spójrz na rady np o impregnacji OSB. Jeden powiada, że trzeba impregnować 3 razy, inny raz zaleca, w następnym poście jest, że OSB imprenacji nie wymaga. Komu uwierzyć? Sprawdzasz w profilu, ale nie wiadomo, czy ktoś, kto ma terra od 10 lat, miał do czynienia z OSB czy nie.
Ktoś, kto zagląda na forum po raz pierwszy/drugi i szuka szybko porady w chorobie może otrzymać kilka przeciwnych rad. Jeśli nie wie, kim jest dr Robert i dr Zajączkowski, może posłuchać innych rad.
A komu by się chciało? NIe wiem, ale jakoś komuś chce się prowadzić cały ten serwis.
I PROWADZĄCYM CHWAŁA, niezależnie od reszty.
-
Sam pomysl nie jest taki zly, ale obawiam sie, ze zaczeloby sie pieprzenie w stylu: "a dlaczego mnie na tej liscie fachowcow nie ma? Przeciez tylu osobom pomoglem". I tak dalej.
-
zróbmy stopnie - szeregowy, porucznik, komisarz, major itd. .... nie tędy droga
Wbrew pozorom taki podział już istnieje - od jakiegoś roku. Mam na myśli moderatorów forów tematycznych. Dobrym przykładem jest Jojek (niechem sie nikomu podlizywać) na forum żółwie, na którym w miare można dostać fachową porade. Gdyby obstawić tą funkcją inne fora np. Wije, Mięczaki, Skorupiaki, Terrarium napewno było by lepiej. Acha, było by to dobre gdyby taka osoba "pilnowała" swojego forum, w przeciwieństwie do Otilpus moderator Płazów.
-
Takim oznaczeniem "fachowców" są moderatorzy.
Pomyśl gdyby był segregacja na doświadczonych i nie doświadczonych terrarystów to były by wypowiedzi w których ludzie by niby to z miłością do siebie ale naprawde z nienawiścią pisali:
- a czy pan wykwalifikowany mógłby mi odpowiedziec na moje pytanie...
- oczywiście jestem w końcu lepszy od ciebie...
i po woli po woli kazdy by się kłucił
Njlepszym uznaniem doświadczenia to MODERATOR !!
-
Nie do konca, bo mimo, ze moderuje pajeczaki, to jest troche osob, ktore zapewne przerastaja mnie wiedza, czy doswiadczeniem.
Chociaz to fakt, ze mod nie moze byc laikiem 
-
Owszem, moderator to ktoś, ale nie tylko on. Prawdę mówiąc, myślałem głównie o studentach weterynarii (starsze roczniki)(i z pasją do gadów) i innych weterynarzach (takoż z pasją lub doświadczeniem)(dr Robert i Dr Zajączkowski są nieźle zaprezentowani na forum (chociaż nie każdy, zwłaszcza nowy i szukający szybkiej porady może to zauważyć).
Czytając wiele postów, czasami natykam się na poszlaki wskazujące właśnie a to weta z ZOO, a to delikwenta (kę) piszącą pracę magisterską o gadach. Skromność tych ludzi można doceniać, ale w wypadkach nagłych i poważnych wolałbym wybierać ze świadomością, kto mi radzi.
Później pomyślałem o budowniczych terrariów, bo na forum ogólnym w sprawie budowy jest najwięcej (chyba) opinii. (Chociaż mogą byc niesprzeczne, czasami).
Co do kłócenia się, to jest tak dużo powodów :-((((( , że jeden więcej różnicy nie czyni (wielkie niestety).
-
nie nie, w żaden sposób ten pomysł mi sie nie podoba. Za dużo warunków do spełnienia, za dużo działów... Jeżeli ktoś hoduje np tylko węże zbożowe i jest wszechwiedzący w tej dziedzinie to nie oznacza że np na cenchriach bedzie sie znał równie dobrze. Dlatego musielibyśmy dokonać podziału w tych kategoriach co by było zbyt uciążliwe, nie mówiąc że nie realne.
Jeżeli chodzi o porady co do zwierzaków to najprostrzym rozwiązaniem jest popatrzenie do profilu co kto hoduje i jak długo. Siłą rzeczy dana osoba musi wiedzieć sporo o swoim podopiecznym.
Co do budowy terra.
Osobiście jakbym budował terrarium z OSB to o porade zwrociłbym sie do towarzysza wezyki
chociaż wiem, że świeży użytkownik nie może mieć o tym pojęcia do kogo sie zwrocić. Ale tak samo można by sie czepiać tego u kogo kupić zwierzaka a u kogo nie. Świeżak tez nie bardzo bedzie wiedział kto jest godny zaufania a kto nie. I takie przykłady można mnożyć.
Jak dla mnie dobrze jest jak jest. Żadne faworyzowanie 'doświadczonych' nie wchodzi w gre. Jedynie dobrym pomysłem wydaje mi sie oznaczenie doktorów czy studentów z danej dziedziny np przez kolor nicka albo coś w tym stylu. Natomiast samych pasjonatów terrarystyki, dla których jest to hobby (tak jak np ja) powinno sie traktować na równi ze wszystkimi.
Uprawnienia umieszczania postów