-
Re: Rejestracja
Przykro mi Jarku, że tak odebrałeś moją prośbę. Zebranie doświadczeń w formie tabeli dostępnej dla wszystkich terrarystów, wydaje mi się raczej pozytywnym działaniem. Tabela znajduje się na stronie PST, gdyż przy jej tworzeniu będą współpracowali ludzie z różnych stron internetowych, ale z jej efektów też będą mogli skorzystać wszyscy. Nigdy nie traktowałam inicjatyw PST jako konkurencji dla innych inicjatyw, raczej wydaje mi się, że w tym specyficznym środowisku powinniśmy współpracować i wspierać się dla dobra polskiej terrarystyki.
Jeżeli nie podniesiemy jej poziomu przez:
- legalny import zwierząt z papierami w odpowiednich kontrolowanych warunkach (= ograniczenie nielegalnego handlu i śmierci setek zwierząt podczas transportu)
- legalny handel (zakup z papierami i rejestracja przez nabywcę)
- polepszenie warunków życia (np. pozytywny przykład ostatnie akcje w egzotarium)
- wymiana informacji na tematy zwązane z hodowlą (właśnie np. to forum)
to istniejące już i działające stowarzyszenia przeciwników hodowli zwierząt terraryjnych będą miały ułatwioną drogę w swoich pracach nad doprowadzeniem do zakazu hodowli tego typu zwierząt, i ich argumentacja, że jest tyle bezdomnych kotów i psów w schroniska, że jeżeli ktoś chce cos hodować to tam ma szukać pupila a nie wyrywać dzikie zwierzęta ze środowiska naturalnego, w którym czuję się najlepiej, zwycieży. I co gorsza, jeżeli wspólnie nic nie zmienimy, to niestety będą mieli trochę racji.
Nook, jeżeli poczułeś się w jakiśkolwiek sposób urażony, to przepraszam. Zapewniam Cię jednak, że moje działania mają na celu rozwój współpracy a nie konkurencję / reklamę czy jak to ktoś jeszcze nazwie.
Pozdrawiam
Ewa
Uprawnienia umieszczania postów