-
Re: Ostatnio na forum zaroiło się od tekstów w stylu „XX to oszu
Mnie akurat irytują nie teksty kolejnych oszukanych, bo to oczywiste, że ludzie są wkurzeni kiedy dotyka ich oszustwo, ale tłumy tzw. obrońców. Teksty typu "ja już od niego kupowałem i było OK", "jest na pewno uczciwy" świadczą niestety o duzych pokładach infantylizmu (a może wiary w ludzi
) ich autorów. Ktoś opisuje swój konkretny przypadek i naprawdę nie ma dla niego znaczenia, że sprzedający komuś kiedyś wysłał towar. Dla pokrzywdzonego to naprawdę żadna pociecha. Pomijam kwestię, że pojawiają się epitety i ujawnia zwykłe chamstwo. Często sprzedajacy (nieważne w zasadzie czy uczciwy czy nie) urasta w oczach obrońców do rangi pokrzywdzonego o kryształowym wręcz charakterze. Przytoczony przez Samaela wątek obrazuje to dobitnie.
Żadne dobre opinie nie chronią od oszustwa, dlatego radziłbym powstrzymanie się od obron, pochwał zwłaszcza, że wypowaiadający się mają nikłe pojęcie o zaistniałej sytuacji. Ja kupowałem na allegro oprawkę HQI od faceta (firma Adikomis z Białegostoku), który miał setki pozytywnych opinii i był "super super sprzedawcą", a dostałem oprawkę z dziurą w obudowie, oczywiście o jakiejkowlwiek reklamacji nie było mowy.
Uprawnienia umieszczania postów