Witam

Panie Witoldzie nadmieniłem, iż nie mam zamiaru czepiać się treści opisu i nie obstaję po stronie "jedynej słusznej prawdy", gdyż wiem, że wymagania zwierząt nie są sztywno ustalone, a wiele spośród drogich akcesoriów może być w pewnych okolicznościach zbędnych o czym pisałem już w powyższej prośbie o weryfikacje opisu.

Proszę mi uwierzyć, że inspiracją do tego wątku nie była bynajmniej publikacja Pani Alicji, która nie ma dla mnie bynajmniej charakteru biblijnego, którego w tej dziedzinie nie może mieć chyba żadna książka, gdyż wszystko zależy tak naprawdę od możliwości jakie posiada indywidualny hodowca. Możliwości te, jak już nadmieniłem, niestety nie są w naszym kraju zbyt duże.

Dlatego też proszę o nie ocenianie mojej motywacji z góry, pisałem tylko na podstawie obserwacji przypadków z którymi miałem styczność i w odniesieniu do tych obserwacji jestem w stanie stwierdzić, że w naszych realiach Agamy brodate mają niewielkie szanse na prawidłowy rozwój przy braku dostępu do UVB (zero zaobserwowanych przypadków), natomiast z dostępem do świetlówki szanse te gwałtownie wzrastają i w tej skali jestem w stanie twierdzić, iż jest ona niezbędna do prawidłowego rozwoju tych zwierząt.

Jeśli Pan ma inny pogląd na ten temat doceniam to oczywiście. Jednak proszę zerknąć tylko do działu Jaszczurki i spojrzeć na mnożące się tematy związane z objawami krzywicy i MBD u Agam nie mających dostępu do spektrum UVB.

Możliwe, że powodem tego jest lekceważenie wielu czynników i postępowanie ściśle według instrukcji i zasady ekonomicznego myślenia.

pozdrawiam
Rewja