-
Re: Etyka na giełdzie 2
Witam
Niestety układ tej dyskusji trochę przypomina szachownicę ze skrajnymi poglądami pojawiającymi się na przemian i zgodzę się z tym, że dominują tutaj uogólnienia i ludzie biorący udział w rozwijaniu tego wątku często posługują się tylko kontrastami a problem niestety jest po środku i trzeba to zauważyć by starać się wogóle cokolwiek zmiwnić.
Myślę, że wymienianie tu kolejnych hodowców i odczuć estetycznych jakie towarzyszyły nam po oględzinach ich stoiska, również nic nie zmieni, a dyskusja może przyjąć postać kryptoreklamy, zrsztą nasza wiedza jest zbyt zróżnicowana, tak jak i nasze preferencje w stosunku do hodowców więc wypowiedzi na ten temat niestety nie można by traktować obiektywnie.
Jak już napisałem w poprzedniej mojej wypowiedzi, posługując się jako przykładem zakupem agamki brodatej, poziom ekspozycji zwierząt był bardzo zróżnicowany, stoiska bardzo ze sobą kontrastowały, było widać naprawdę duże przegięcia jak również bardzo logicznie ładnie wystawione gady pod kątem ich chociaż minimalnego komfortu.
Nie wiem czy danie jakiegokolwiek rozwiązania ogólnego nie doprowadzi do zastopowania rozwoju giełdy lub w dużo większej skali nie pokrzywdzi tych "dobrych" sprzedawców (jak np. zakaz sprzedaży kamków o którym pisał dr Robert).
Należy temat ten potraktować jako apel skierowany właśnie do wystawców i kupujących (zaznaczam że ogólnie, ale tak naprawdę ugodzi on tylko w tych winnych). Nie chodzi o to aby kogoś zbesztać a innego postawić na piedestale tylko by uświadomić im, że nam jako odbiorcą nie jest to obojętne, a to od nas zależy przecież gdzie kupimy zwierzaka i czym będziemy się sugerować (zresztą dyskusja ta może pomóc też w podjęciu tej decyzji).
Myślę, że delikatna presja jaką narzuca ten wątek może i tak dużo pomóc, gdyż tak naprawdę każdy z nas może coś zmienić dokonując każdego wyboru na giełdzie...
pozdrawiam
Rewja
Uprawnienia umieszczania postów