Od tylu: mam stanowczy punkt widzenia - jesli podzielic Polske na pół - tzn polnocna i poludniowa to ok Torun lezy w polnocnej Polsce w innym przypadku nie!! Co najwyzej w srodkowo-polnocnej (i to w tej kolejnosci a nie polnocno-srodkowej).
A moj sprzeciw sie bierze stad ze bardzo podoba mi sie to miasto ale mam taki uraz z dziecinstwa ze niestety bylo na tyle DALEKO ze nigdy tam w dziecinstwie nie trafilem i nie sprobowalem tych slynnych bajkowych piernikow
Znam aspiracje i swego czasu pragnienia Torunia do przynaleznosci do Pomorskiego - no ja tez Wam tego zyczylem abyscie nie byli pod zwierzchnictwem tej (...) Bydgoszczy:| ale to inna rzecz

A gdzie jest blizej - to jest tak: jak ma sie przejechac ( z samego Gdanska jest najmniej 211km a z okolic duzo wiecej) taki kawal drogi - to to juz jest normalna podroz - kosztowna itp. a juz naprawde bardzo niewiele trzeba dolozyc i sie jest w Świetochłowicach... Jak juz sie liczyc z podroza to jechac przeciez tam gdzie jest faktycznie powazna gielda - i w tym momencie paradoksalnie jest blizej do Świetochłowic niz do Torunia czy Lodzi albo Warszawy (do ktorej w ogole nie chcialbym jechac:/)...
Jesli mowa o gieldzie/imprezie regionalnej to to raczej nie powinno sie wiazac z podroza do innego regionu - bo to samo sie wyklucza - jaka to "nasza" impreza w innym regionie???? Jak ma sie wiazac z innym regionem to juz wole sie telepac na Śląsk; troszeczke wiecej wydam na przejazd ale przeciez wiecej zobacze, kupie itp - po prostu bardziej mi sie to oplaci...

Jak imprezy regionalne to regionalne popieram i chce je widziec i na nich byc ale to chyba we wlasnym regionie, rozumiesz....

Sadze ze zrobicie cos naprawde ladnego - zreszta juz daleko jestescie - macie jakakolwiek gielde na koncie. Wasi ludzie zorganizuja fajna impreze ale nie oczekujcie ze wiekszosc Pomorzan do tego sie dolaczy - moze byc po prostu za daleko i bardziej moze sie im juz oplacac Ślask - ale mozliwe ze z braku blizszych imprez dolaczymy sie do Waszej (jesli tu cos nie zostanie zrobione)