Cytujesz mi całe kawały moich wypowiedzi - sam je sobie przeczytaj bo treści nie zrozumiałeś.
1. Nie czepiam się młodych - czepiam się twierdzenia o wychowawczym wpływie wymienionej książki na 90% żółwiarzy - jeśli tak jest to są to same dzieci bo 1sze wydanie było w 2001 roku.
2. Nie wiem, czy to z niej czy z innnej wziąłeś fragmenty, tej w ręku nie miałem - wydawnictwa Multico omijam dużym łukiem - wiem jakie śmieci wydają i jakich mają tłumaczy. Jeśli tekst o rąbance pochodzi z niej to tylko utwierdza mnie to w moich przekonaniach. Ten opis nie jest podobny do książki, ale do opisów, na które już trafiałem - widać kilka osób idzie na łatwiznę i opiera się na jednym źródle. W efekcie nie powstało nic nowego.
3. Nie wszystkie opisy są tłumaczeniami z obcych języków, ale nawet jeśli są to przynajmniej nie bazują na popularnej broszurce a na czymś nieco lepszym.
4. Moja łaskawa wiedza w tym względzie nie jest większa od Twojej łaskawej wiedzy - jest tylko ujęta we własne słowa, nie uczę się na pamięć fragmentów książek. Chętnie zobaczyłbym dokładnie tą samą treść, ale napisaną po polsku i nie przez tłumacza niemieckich broszurek.