Azzurreeuss napisał(a):

> oh..jo
>
> bulwersujecie sie a nie macie o co.
>
> To źle ze gekony świetnie sie rozmnazają?? to źle że dłuzej
> żyja?? to źle ze maja grube ogony i na fotach widać ze sa w
> świetnej kondycji?? o co wam chodzi??

Proponuję przeczytac jeszcze raz to co napisałem i odnieść się do konkretnych argumentów. Czy komfort zaspokojenia potrzeb życiowych polega na grubym ogonie i rozmnażaniu ? Według mnie nie na tym, ale na zaspokojeniu także potrzeb związanych z psychiką, choćby potrzebą posiadania bezpiecznej kryjówki, potrzebą kopania, biegania, potrzebą wyszukiwania pokarmu itp. Czy w takiej skrzyneczce są te potrzeby zaspokajane ? Nie są.

> gekony to nie świnie i nie musza jeśc wszystkiego. Dieta
> maczniakowa jest dla nich optymalna, po co maja jesc inne
> rzeczy jezeli w tej karmowce + wit. maja wszystkie potrzebne
> skladniki ktore w pełni zaspokajaja ich potrzeby?? BTW:....

Wszystkiego nie muszą jeść, ale przynajmniej tyle gatunków bezkręgowców, ile jesteśmy im w stanie względnie łatwo zapewnić w warunkach hodowli. Po to aby mogły zapolować, wyszukiwać, rozkopywać, słowem, aby ich czas nie upływał na podejściu do miski wypełnionej larwami mącznika i całonocnych ślizaganiu się po szybie.

> zachowujecie sie jak wegetarianie <lol>

Rozumiem, że to obelga. Gratuluje poziomu.

> kolejna rzecz terrarium.
> Zgadzam sie ze w naturze zyja na dużej przestrzeni, maja swe
> terytorium ktore ma zaspokajac ich potrzeby. Jestem tylko
> ciekaw czy jezeli w srodowisku naturalnym polozyc by miske z
> maczniakami, przed ich kryjowka, jak czesto gekony wychodzily
> poza obszar tych 60x50cm swojego terytorium

Bardzo często, choćby po to aby bronic przed innymi zasobny w pokarm areał, szukać możliwości zdobycia innego pokarmu (nie wiem czy mączniki sa tym preferowanym przez te gekony w naturze) czy poszukiwania partnera/ -ki.

> jestem przekonany ze gekony w hodowli u hybino nie maja zle;] i
> ze gekon nie musi miec niewiadomo jakiego terrarium zeby czuc
> sie dobrze.

Rozumie, że tak powiedział Ci GŁOS i dowodzisz to na podstawie objawienia.

> No chyba ze były przeprowadzone jakies badania na kondycje i
> psychike gekow w roznych warunkach ... super terrariuow i
> terrariuow hodowlanych... jezeli jestem w błedzie to poprosze o
> linki ;]

Prace naukowe czyta się nie w linkach, ale w czasopismach naukowych . Poza tym wystarczy, że takie badania prowadzono na wielu innych gatunkach kręgowców, także gadów. I mówienie o potrzebie tzw. dobrostanu w przypadku trzymania zwierzat jest w zasadzie dość banalne i powszechnie znane. W Polsce, a przynajmniej na tym forum tzw.enrichment to nadal odkrycie ? Nie wierzę w to zważywszy na wiele rozsądnych głosów i w sumie dość powszechną chęć zapewnienia swoim zwierzętom dobrych warunków. Do tego nie trzeba teoretycznych podstaw, wystarczy wiedza o biologii gatunku.