-
Re: www.leopardgecko.strona.pl
No cóż, to co nazywamy odtwarzaniem środowiska naturalnego bywa różnie interpretowane, wystarczy przejrzeć zdjęcia terrariów dla gekonów w dziale zdjęcia - generalnie ja uważam że róznica między plastikowymi roślinami i tłem z pianki poliueratonewej pomalowanej akrylem, tudzież podłożem z kostki kokosowej ma mniej więcej tyle wspólnego ze środowiskiem naturalnym co "Nasz Dziennik" lub "Wyborcza".
Moje stanowisko wobec tego typu wystroju wnętrz wyraziłem dosyć jasno w opisie urządzenia terrarium na stronie www.gekonlamparci.com
Odnośnie podejścia Konrada to przyjął on startegię renomowanych hodowców zagranicznych - minimum kosztów, minimum przestrzeni, maksimum efektów - gekony zyja, wygladają zdrowo, daja liczne i piękne potomstwo w rekordowo krótkim czasie.
Nie popieram tego typu rozwiazania, ale je rozumiem i myslę, że osiągnięcia hodowlane je znakomicie usprawiedliwiają, zwłaszcza, że z owym "środowiskiem naturalnym" i jego naśladowaniem bywa różnie.
Nie jestem tez zwolennikiem karmienia maczniakami, chociaż jest to nienajgorszy pokarm i spokojnie moze stanowic podstawę diety - tu nie zgodze sie z Konradem odnośnie instynktów łowczych. Gekony karmione mączniakami i innym pokarmem z miski mocno się rozleniwiają (z drugiej strony, patrząc na to z perspektywy hodowcy na dużą skalę, sa mniej ruchliwe, więc "tracą" mniej energii i szybciej rosną)
Co do cen, to proponuje zajrzeć na UrbanGecko, A&Mgecko, Abbey czy tez strony Raya Hine'a i Rona Trempera....
Uprawnienia umieszczania postów