-
Re: www.leopardgecko.strona.pl
Do Pana hybino:
może zamiast podawać na swojej stronie internetowej zdania brzmiące jak "prawdy objawione i niedyskutowalne" i "stroić miny" gdy przeczytało się krytyczne uwagi na temat warunków utrzymania zwierzat na podstawie zdjęć tam zamieszczonych należało te wyjaśnienia napisać od razu, zamiast unosić się dumą, bo może to zostać odczytane jako arogancja. Pewnie, że takie uwagi nie brzmią może przyjemnie, ale lepsze takie niż pochlebstwa z których nic pożytecznego nie wynika. Ja w każdym razie prosząc o komentarze byłbym na krytykę nastawiony i przede wszystkim wziął sobie przynajmniej część uwag do serca. Ale z tekstu na stronie wynika raczej, że jest Pan nieomylny w kwestii warunków hodowli gekonów lamparcich.
Jak już pisałem nie mam nic do Pana, ale proszę nie odmawiać mi i innym prawa do krytyki, zwłaszcza, że sam Pan o komentarze prosił. Autorzy wielu różnych stron proszą o komentarze, czasem na te strony zaglądam i nie piszę żadnych komentarzy. Dlaczego ? Bo są po prostu tak słabe, że szkoda słów. W tym przypadku uznałem, że strona i przedstawione zwierzęta są na tyle ciekawe, że warto zabrać głos. A jak już zabiorę głos to staram się być konsekwentny
.
Co do sedna sprawy, to te wyjaśnienia pozwalają na nieco bardziej optymistyczne spojrzenie, choć zapewne coś można byłoby poprawić. W tym przypadku słowo "ferma" przeze mnie nie oznaczała hodowli dużej liczby zwierzat, ale "technologii" ich trzymania oraz użytego na stronie języka. Co do "przedmiotowego" pisania o zwierzętach na podanej stronie to nie zmieniam zdania. W tym sensie pozostaje ona dla mnie w pewnym sensie "odhumanizowana", bez wspominania o potrzebach zwierząt, a w stosunku do czytających nieco arogancka. Ale każdy może mieć stronę taką jaką uważa, a inni mają prawo ją oceniać
.
P.S. proszę się nie martwić o mój poziom. Przypominam, że na Pana prośbę dyskutujemy o Pana stronie. Ja nie rzuciłem hasła "podyskutujcie o moim poziomie", może kiedyś i w innym wątku. Jeżeli nie panuje Pan nad emocjami to może warto nie poddawać swojej strony pod publiczny osąd. Można przecież zareklamować stronę i dopisać prośbę, aby jej nie komentować.
Do Pana Grejfrut:
Gdybym chciał mieć gekony lamparcie to zapewniam, że miałbym je. Zazdrość jest w tym przypadku zarzutem chybionym. A że jestem upierdliwy ? Czy to źle, że angażuję się w polemikę ? Niestety tam gdzie chodzi o dobro zwierzat nie mogę się powstrzymać przed dyskusją
.
Dziękuję za ocenę mojego stanu świadomości terrarystycznej (2-3 pokolenia wstecz to i tak nieźle, mogłem trafić np. do XVII wieku), z całego serca zazdroszczę Ci, że jesteś na absolutnym topie
. Czekam aż zaczną się ujawiać kolejni nastolatkowie o "topowej" wiedzy
)).
Uprawnienia umieszczania postów