-
Re: DLACZEGO BÓG NIE MOŻE ZROBIĆ DOKTORATU
1.Modlić się, rozmawiać z Bogiem, słuchać jego wskazówek można wszędzie. Są jednak miejsca, w których Bóg przemawia donośniej. Ja mam takie dwa....Kościół - w rozumieniu ludzi oraz w rozumieniu -"budynek" a także góry (tu muszę być sam). Kwestia oceny Kościoła jako organizacji społecznej, jego chierarchów - to całkiem inna sprawa. Każdy człowiek odpowiada za swoje życie przed Bogiem na równych prawach - niezależnie od funkcji jaką przyszło mu spełniać na Ziemi. Postępowanie innych ludzi (niezależnie kim są!) nie może wpłynąć na moje modlitewne spotkania ze Stwórcą! A o wiele łatwiej jest mi modlić się, skupiać w murach Katedr niż na koncercie, pubie czy nawet w parku (w górach jest inaczej...). Warto jest wiedzieć jak i o czym rozmawiać....
"Katolik niepraktykujący" - a kto to taki? Ten kto nie chodzi do kościoła czy ten kto nie żyje w myśl PRZYKAZANIA MIŁOŚCI. Czy Katolikiem jest się wtedy gdy chodzi się do Kościoła czy wtedy gdy przyjmuje się prawdy wiary. Z własnego doświadczenia wiem, że prędzej czy później jeśli otworzę się na Bożą miłość i dar modlitwy - trafię do Kościoła!
2.Nie jestem tolerancyjny na zło i nie trafiają do mnie argumenty satanizmu... Nie mogę, nie potrafię i nie chcę rozwijać tego tematu. Trzeba się modlić....
3. Człowiek "nie jest lustrzanym odbiciem Boga" ale w życiu powinien (WOLNA WOLA) dążyć do Niego drogą przez Niego wyznaczoną. Ufając Jego wskazówkom - wtedy będzie dobrze.... Należy "zrzynać" od PRYMUSA.
4. "Przy obecnym rozwoju nauki, trudno nie ulec wlasnie takiemu przekonaniu, " - Przekonanie jak najbardziej błędne. Czy jesteśmy już na szczycie? Nie znamy granic poznania! Człowiek pierwotny po wynalezieniu koła znalazł się na szczycie ludzkich osiągnięć (wtedy tak.....)choć koło nadal pozostaje najważniejszym wynalazkiem człowieka. To co ludzkości przyjdzie poznać (np. jakościowy i ilościowy skład diety dla legwana
)) )
zależy od woli Stwórci i ludzkiej chęci. Bóg stopniowo poszerza ludzki krąg poznania świata ale nie znamy jego zamierzeń. Ufając, że nie zrobi nam krzywdy powinniśmy z Nim współpracować.
5. "Wielu ludzi niestety odchodzi od wiary katolickiej, poniewaz racjonalizm i chec osiagniecia sukcesu w doczesnym zyciu, przewyzsza nauki zawarte w Biblii. Tutaj zaznacza sie wolny wybor, jaki czlowiek otrzymal od Boga, poniewaz ma on zdolnosc samodzielnego myslenia i swiadomego wyboru), jednak we wszystkich dzialaniach, nie powinnismy zapominac, kto jest naszym Stworzycielem i komu nalezy sie szacunek"
Im więcej wiem o Świecie - tym bardziej zbliżam się do Boga.
Uprawnienia umieszczania postów