Z całym szacunkiem - badania, które nie są publikowane w ogólnie dostepnym miejscu nie zasługuja moim zdaniem na miano "dobrze poznane" - dobrze poznane to są niektóre wyspy w archipelagu galapagos gdzie przeprowadzona kilkunasto (lub kilkudziesiecio) letnie badania nad poszczególnymi gatunkami - po wielu latach odkrywając liczne zależnosci pomiędzy nimi - wyniki badań są ogólnie dostepne i nie ma osoby, która przy odrobinie chęci nie mogłaby do nich dotrzeć - tu też istnieje mnóstwo wątpliwości i niejasnych zagadek. Jesli ma Pan jakieś możliwości przybliżenia szerszemu kręgowi zainteresowanych przeprowadzonych badań bylibyśmy (ja na pewno) wdzięczni - "dobrze poznane" oznacza bowiem udostepnione szerokiemu forum ludzi i poddane licznym dyskusjom i watpliwościom (nawet błachym i nie fachowym) - wtedy będzie to na pewno dobrze poznana herpetofauna....... A tak na serio: czy wyniki Pańskich badań są dostepne w języku innym niż bantu?))) (angielski, niemiecki))) o polskim nie wspomnę). Ps. wiem, że Galapagos to modny temat i publikowanie badań pod taką marką jest "medialne" i dochodowe, ale czy nie można przybliżyć nam - bliskim w końcu sąsiadom tej wiedzy - jak dla mnie byłoby to ciekawsze niż żółwie na drugim końcu świata, w miejscu do ktorego dotrzec mogę jedynie jako turysta na wydzielonym szlaku........(słusznie poniekąd, choć przykro).