-
Re: Fauna Chorwacji
Dużo tego, postaram się po kolei:
1. Pomiędzy literaturą naukową a gala czy pania domu istnieje rowniez cala masa literatury popularnonaukowej oraz roznego poziomu czasopism - nie tylko dla kucharek - nie sądzę, żeby osoba jadąca na urlop i chcąca wiedzieć coś więcej o występujących tam zwierzętach koniecznie wymagała zaawansowanego śledzenia literatury specjalistycznej.
2. Badań faktycznie nie publikuje się w internecie - ale ich wyniki są jednak podawane przy okazji prac "lżejszego kalibru" - choćby w skryptach czy podręcznikach a z tych przy różnek okazji przenikają do internetu - choćby w postaci świetnych stron tematycznych robionych przez amatorów.
3. Poddawanie dyskusjom prac badających występowanie czy zasięgi odbywa się często na poziomie amatorskim (vide kaktusy) z niezłym zresztą skutkiem - opisy stanowisk i występowanie to poziom Przyrody Polskiej (mniej więcej o taki poziom wiedzy mi chodziło) - jak rozumiem w przypadku gadów pozostają jedynie materiały konferencyjne - tylko po co się je w takim razie przeprowadza? dla garstki naukowców? Jakoś mi się w to wierzyć nie chce...
4. Występowanie i systematyka roślin (kalin również) - kontrowersje dotyczące takich tematów sa widoczne w dowolnym podręczniku dendrologii, efekty takich badań są więc łatwo dostępne i nie wymagają prenumerowania specjalistycznej literatury, szkoda, że z gadami nie jest podobnie.
5. Przy "bantu" pojawił się u mnie znaczek
który nie oznaczał bynajmniej pogardy - zakładałem (najwyraźniej błędnie), że takie informacje są jednak tłumaczone i publikowane w kilku źródłach, obawiałem się zaś odesłania do literatury pierwotnej. (Jeśli opisy botaniczne nowo odkrytych roślin mogą być dostępne w języku angielskim w miesiąc po publikacji w dowolnym języku świata to czemu nie te?)
6. Być może punkt widzenia zależy jednak od punktu siedzenia: dla naukowca są to tereny "dobrze opisane" dla amatora terra incognita.
7. Cieszy mnie przypisanie do pokolenia internetowego, mam jednak pewne braki w tej dziedzinie, które postaram się szybko naprawić
))
Uprawnienia umieszczania postów