-
Re: Ile ptasznikarzy w Polsce
Chciałbym tylko wprowadzić małą korektę do twoich obliczeń, chociaż nie zmieni ona zasadniczo uogólnionych wyników na całe województwo to jednak drastycznie wpłynie na pozycje powiatu Świnoujście:
Po pierwsze w ekspozycji jednego ze sklepów zoologicznych w Ś-ciu znajduje się szacunkowo ok. 30 ptaszników różnych gatunków (ale wartość ta dość często ulega zmianie i zwierząt raczej wciąż przybywa). Pozatym nie znam dokładnie ilości gatunków posiadanych przez właściciela (oceniam tylko na podstawie obserwacji w sklepie).
W hodowlach domowych osób nie wymienionych w spisie terrarystów, o których wiem (pewnie zaledwie niewielka cząstka), jest ok. 20 ptasiorów.
W spisie terrarystów jest wymienionych 9 ptasiorów łącznie z moimi.
Popyt na ptaszniki wciąż u nas rośnie, dlatego dane te z pewnością w szybkim tempie się zmieniają, do tego jeszcze nie wiem czy ktoś już przypadkiem nie rozmnaża.
Także margines błędu jest ogromny. Ale u nas dość szybko zmierza to do istnego boomu na pajęczarstwo, natomiast w Szczecinie sytuacja wygląda totalnie beznadziejnie (jesteś chyba pierwszą osobą z okolic Szczecina, o której wiem, że hoduje pajączki). Może jeszcze masz hodowlę świerszczy, bo po młode i tanie muszę aż do Ś-cia kursować
.
W sumie moje paskudy mogę dołączyć do statystyki Szczecińskiej, gdyż tam mieszkają, czyli +3 dla Szczecina. To tylko narazie, bo jeszcze mam zamiar upchać ich trochę w mieszkanku studenckim.
Uprawnienia umieszczania postów