Tak Dark Raptor...
Polska to niestety nie jest kraj swiecki. Tutaj nie mozna nawet myslec o wolnosci wyznania, przy jednoczesnym nienarazeniu sie na wytykanie palcami. Mi to lekko przypomina proces odradzania sie inkwizycji, ktora jak na razie probuje udowodnic "humanitarnymi drogami" swa wyzszosc nad innymi.
Co do black metalowcow, to musze przyznac, ze mimo iz na ich koncertach, dekoracje i "forma" moze byc dosc obsceniczna, to na codzien sa to normalni ludzie. Dam tu przyklad Dani'ego Daveya (wokalista z Cradle of Filth), na ktorego koncertach nagie kobiety pluja winem w publicznosc, a na codzien jest to normalny czlowiek... ma corke, ktorej chce zapewnic wyzsze wyksztalcenie, a nawet zastanawia sie, czy nie dac jej do dobrej, ANGLIKANSKIEJ szkoly. Sa co prawda wyjatki, jak zalozyciel zespolu Decide, ktory nazwal synalka Demon i ma jakies zatargi z katolickimi organizacjami.

Najbardziej razi mnie okropna nietolerancja i plytkosc pogladow w Polsce oraz to, ze nie wyroslismy ze sredniowiecznych i ...lekko barokowych pogladow. W sredniowieczu palono bezbronne i niewinne staruszki za to, ze wychodzily sobie wieczorem na grzyby, a komus w sasiedztwie krowa zdechla... pozniej pojawili sie "czarnoksieznicy", w obawie przed ktorymi, chrzczono dzieci i obawiano sie ich. Niestety, podczas gdy np. skandynawskie kraje ewoluowaly i teraz szerza tzw. zdrowy katolicyzm, tak u nas jest centrum mitow, basni, horrorow oraz niewiadomo jakich hiperbolizacji. Dzisiejszy obraz satanisty lub NAWET METALOWCA jest taki, ze utozsamia sie te jednostki z czyms zlym i antyspolecznym. To trzeba zmienic.

Aha... ten artykul zrobil Gorgorothowi ogromna reklame! Przyznam, ze slyszalem juz kiedys o tej kapelce, ale gdybym nie przeczytal tego arta, to nie sciagnalbym ich piosenek. Przyznam, ze srednio mi sie podoba. Wokalista ma glos jak Ned z South Parka. Wole cos bardziej klimatycznego.