-
Re: Nowe Cztery Grupy Pokarmów
Ten post jest skierowany głównie do Kocicy 
Miło mi, że wzbudziłem taką pasję
, ale przykro, że również złość 
Jeśli masz dostęp do wartościowszej literatury to gratuluję. Zacytowałem SN, bo wątpię by większość forumowiczów miała dostęp do tej bardziej „naukowej” (biblioteki uniwersytecjkie i internetowe bazy danych). Jest to pismo, owszem pop-sci, ale nie zaprzeczysz, że jest na dość dobrym poziomie (zwłaszcza oryginał).
Co do siania zamętu. Napisałem to co uważam za swoje zdanie i tylko jego bronię, nie narzucając go innym. Gdyby każdy miał dokładnie takie samo zdanie to ładnie byśmy wyglądali (totalitaryzm/fundamentalizm/utopia?). A jeśli chodzi o sprawy nauki to z tego zamętu może się wreszcie coś wyklarować, a o to właśnie chodzi w dyskusji. Ktoś kiedyś napisał i są to święte słowa: „Nauka powstaje z cegieł, którymi obrzucają się naukowcy”. Nie zamierzam więc siać zamętu, a tylko przedstawić swój punkt widzenia, który nie ukrywam ma podstawy naukowe. Przykład (w zasadzie ciekawostkę) owszem podałem drastyczny, ale to tylko moja odpowiedź na radykalizację innych forumowiczów (chyba).
Nie widzę też powodu, dla którego mój post jest szczególnie szkodliwy (chyba, że czytając go ktoś dostanie zawału serca
. O amerykańcach nie wspomnę, to żałosny temat i tu masz rację – ale w ich przypadku to jest przesadzanie z żarciem w drugą stronę (a mi chodzi o złoty środek).
Jaca. Owszem w tym co zacytowałeś jest sporo racji, ale popatrz na swój pierwszy link – jak dla mnie nie spełnia on raczej kryteriów rzetelnej informacji naukowej (a tenisa nie lubię
. Ten drugi jest niezły, daje do myślenia, ale w trzecim zobacz wybór cytowanej literatury (he he instytut Danone, Multico...), a ktoś pisał kiedyś o koncernach itp
Nie da się ukryć, że często chodzi tu o grubą kasę i modę (w obu skrajnych przypadkach diet).
Nie będę więc dalej dręczył tematu (przynajmniej nikogo nie wkurzę), przekazałem trochę swoich argumentów i poznałem zdanie innych – o to mi właśnie chodziło. Dzięki!
PS. Swoją drogą Jaca gratuluję, niezła ilość postów do jednego tematu (znasz może jakiś rekord terrarium.com.pl?).
Uprawnienia umieszczania postów