-
Re: Hmm...kazdy temat ? prosze bardzo...
Wierze - w Boga.
Ale nie wierze - w ksiezy. Jak moge isc do spowiedzi do kogos, kto sam nie daje przykladu swoim zyciem? Przypadki molestowania i homoseksualizmu wsrod ksiezy to jest udowodnione. Osobiscie uwazam, ze wszystkiemu jest winien celibat - nota bene w Biblii (ani w Nowym, ani w Starym Testamencie) nie ma slowa o tym, ze ksieza powinni zyc w celibacie, wiecej - wyraznie powiedziano, ze diakon i biskup powinni byc dobrymi mezami dla zony i dobrze opiekowac sie potomstwem. Uwazam, ze katolicyzm jest religia chora. Dlaczego seks jest zly? Malo tego, seks w malzenstwie rowniez jest grzechem, jezeli nie sluzy do splodzenia potomstwa, lecz dla przyjemnosci. Dlaczego, kurna, wedlug Kosciola, seksualnosc NIE JEST prywatna sprawa danej osoby? No tak, seks to przyjemnosc, a przeciez prawdziwy chrzescijanin powinien zyc "przez ciernie", aby osiagnac zbawienie. W ogole zycie pozbawione jakiejkolwiek przyjemnosci szybciej doprowadzi nas do zbawienia. Przeciez to jest chore!
Apostol Pawel mial normalnie psychoze - uznal, ze kazda czynnosc seksualna jest grzechem... Uwazal, ze malzenstwo to srodek na zaspokajanie instynktu plciowego - czyli jest to zlo konieczne. A sw. Tomasz z Akwinu, sw. Augustyn (rozpustnik jako malo, mial zone i kochanki, syna - po 30-tce sie nawrocil i zaszalal - najlepiej plodzic dzieci bez przyjemnosci), Klemens Aleksandryjski, Orygenes, Jan Chryzostom (nie Pasek), Hieronim, papiez Leon Wielki, Albertus Magnus (ten to dopiero byl niezly - byl swiecie przekonany, ze kopulacja wysusza mozg). Kobiety tez mialy swoj udzial - Margareta Ebner, sw. Katarzyna ze Sieny, Matka Joanna od Aniołów.....
Calkiem niezrozumialy jest dla mnie kult Matki Bozej. A Pismo o niej prawie nie wspomina. Dopiero w 1975 roku ogloszono dogmat o wniebowzieciu Marii. Ciekawe, czemu dopiero 30 lat temu :/. Posunieto sie do tego, ze wymyslono, ze zaplodniono ja przez ucho..... A traktowanie kobiet? Facet za codzolostwo mial byc przyjety przez zone, natomiast zona za czyn podobny mogla byc wypedzona i zyla jako napietnowana. Jest nieczysta, a czystosc moze osiagnac tylko jako dziewica... No tak, najlepsze wg Kosciola jest dziewictwo (obu plci). Ciekawe, jakby sie tak wszyscy do tego stosowali, to by ludzkosc wymarla w try miga... Zalosne, ze kobiety tolerowano o tyle, ze rodzily dziewice, ktore potem beda mogly sluzyc Panu.... (A wlasnie, wracalam z Warszawy w piatek i pod gipsowa figura NMP stojaca kolo przejscia dla pieszych, zebralo sie stado syzm klepiacych rozaniec - zawsze mnie takie rzeczy smieszyly).
Jakbym jakiejs starej ropusze powiedziala, ze Jezus mial 4 braci i co najmniej 3 siostry, a sam najprawdopodobniej byl zonaty, to by mnie zjadly z dzemem... A sam Bog? Aszer - to jego kobieta....... To jest oczywiscie skrot ogromny.
Nie lubie obludy i przeinaczen katolicyzmu i Kosciola. Klamstw. Przeinaczen. Tuszowania zlych rzeczy. Nie bylo moim zamiarem urazic kogokolwiek. Ja przedstawilam tylko moje zdanie... I przepraszam za rozpisywanie sie, ale wyczyny glow Kosciola i ich podwladnych to moj konik od wielu lat.
Uprawnienia umieszczania postów