-
Re: STUDIA.
Do LoGaN'a: W Wawie jest Uniwersytet im. Kardynała Wyszyńskiego. Nie jest to najgorsza szkoła, a zawsze można sprawdzić czy są gdzieś miejsca (wiem, że przyjmowali rok temu naprawdę słabych, na bardzo różnych kierunkach).
Ich adres internetowy: http://www.uksw.edu.pl/index2.html
Dodam też, że leży w bardzo ładnej okolocy (Las Bielański, niedaleko Wisły).
Do Meg11:
Masz 100% rację, UW rządzi (przynajmniej w tej części kraju 
Mam tylko jedno pytanie. Na jakim wydziale jesteś? Bo z tymi stypendiami to wyczuwam zbyt dużą nutkę optymizmu
) Co roku łapię się na stypendia naukowe za dobre wyniki i niestety nie wygląda to ciekawie: średnia 4.4 - 100zł/miesiąc; 4.6 - 140 zł; 4.8 - 180 zł. Tak w tej chwili wygląda to na biologii - jeśli znowu nie podnieśli progów i nie obniżyli wpłacanych sum
((
A wracając do tematyki studiów dziennych. Jak ktoś wykombinuje to znajdzie sobie sporo wolnego czasu. Ja niestety do takich osób nie należę. Licencjat i magisterkę mam materiałową, większość czasu spędzam więc na pracy w laboratorium, a dodatkowo doszkalam się w domu (i nie mam na nic czasu). Zaletą moich studiów są wyjazdy w teren. Można sobie ustawić zajęcia tak, że cały miesiąc spędza się na Mazurach. Niestety wyjazdy ograniczają się tylko do Polski północnej (UJ i Wrocław zdominowały południe kraju).
A po co mi studia (to tak w kwestii pytania PMajdana)? Zajmuję się tym co lubię, nie gonię za kasą i karierą. Wielu ludzi dziwnie się na mnie patrzy jak mówię im, że zajmuję się i chcę się zajmować owadami. Pytają tylko, pukająć się w czoło, jaka z tego będzie kasa?. Co po studiach? Najlepiej doktorat, ale ciężko jest się dostać do jakiejś placówki naukowej (nie mówiąc o tym, jak mało zarabiają doktoranci). Jednak to mnie kręci i przy tym pozostaję - taki chory i żałosny idealizm
))
Jeśli ktoś planuje na przyszłość, polecam biologię na UW. Ciężko się dostać, ale warto.
Uprawnienia umieszczania postów