-
Re: Pytanko o rybki "kolcobrzuchy"
zalezy o jakim tetraodonie mowa. Są gatunki zyjące tylko w słonej nie wspominając o słonawej wodzie. W słodkiej często bywają problemy takie jak np. pleśniawka. Spowwodowane tym że ryby te mają zupełnie inne zapotrzebowanie na skład wody i mikroorganizmy, które w niej wystepują. Nawet molinezjom powinno się co jakiś czas dosypywac soli, bo one w naturze wypływają w morze w celu pozbycia się pasozytów. A co do kolcobrzuchów, podejrzewam ze masz fluviatisa, bo to jaczesciej spotykany u nas gatunek, Wodę solisz ok 1 łyżeczki na 10 litrów wody, ale w różnych źródłach są różne info na ten temat. Faktycznie młode sa dość spokojne, ale ich terytorializm wzrasta z kazdym centymetrem długości ciała ryby. co do zywienia to najlepsze będą slimaki krewetki itp. Kolcobrzuchy uwielbiają skorupiaki. Faktycznie produkują tetratoxynę, która szkodzi podobno nawet im samym. Jeśli chodzi o hodowlę, to jednogatunkowe duże aqua z duża ilością kryjówek powinno się sprawdzić. Ale to już zależne jest od konkretnych osobników. Jak tarfisz na killera to i tak będzie ścigał resztę co miało miejsce w mojej hodowli. Poszukam ,jak znajde to podasz mi swój adres to podeślę Ci materiały, których swego czasu miałem sporo. Jeśli nie masz wprawy w akwarystyce zdecydowanie odradzam Ci ten gatunek, to bardzo wrażliwa rybka.
Uprawnienia umieszczania postów