raffee nie wiem co miało oznaczać stwierdzenie "aż mi żal" ludzi co tak piszą... jestem członkiem związku kynologicznego już od dłuższego czasu... znaczy w świetle prawa tata jest bo niby jeszcze jestem za młody, często jestem na wystawach i kynologia to moje prawdziwe hobby a stwierdzenie "zakazana lista" chodziło mi o to ze są to psy uznane za nbiebezpiecze na które niby czeba mieć pozwolenie ale i tak nikt tego nie przestrzega zresztą psy bez rodowodu są uznawane jako zwykłe kundelki w sweitle prawa oczywiście.. a pozatym ja sznaucera miniaturowego nie kupiłęm z powodu mody/! tylko dlatego ze ta rasa mi sie podoba a w najbliższym czasie planuje kupic cane corso i tez nie ma jako takiej mody na te psy poprostu podoba mi sie ta rasa i powinien wyrosnąc z niego niezawodny stróż a psy które są na liście którą podal azzureus zeczywiście są na takowej liście a nei jak powiedziałą gdanszczanka nie są tam zamieszczone a jeśli chce sie psow tych ras używać do hodowli czeba zrobić z nimi test psychiczne