bibliografia juz zostala dawno oddana i jest zamknieta w sejfie w szkole i nie można jej zmienic (takie przepisy) wiec nie polecajcie mi juz wiecej tytulów ;-)

s-f juz mam omowione, jako ojcow gatunku uznalam mary shelley oraz julus'a verne (Poe'go zaliczamy do fantasy, nie do s-f!)

Z polskiego s-f mam Żuławskiego. Mój temat brzmi mniej więcej: "na podstawie podanych przykładów literatury podaj różnice i podobieństwa w światach wykreowanych w literaturze s-f i fantasy".

Marian, wątpie żebyś trafił na taki temat w przyszlym roku - wybrałam go ze specjalnej listy tematów, każda szkoła ma inną! To nie ty wymyślasz temat, tylko wybierasz spośród narzuconych.

Iskra, Lema w ogóle nie wzięłam pod uwagę w bibliografii, ponieważ nie przepadam za jego tworczoscia. Pamiętaj, że na przedstawienie tematu rzeki, jakim jest skwalifikowanie fantasy i sf mam tylko 15 minut, ani minuty więcej, dlatego musiałam zastosować takie "getta" :/
w mojej bibliografii znajdują się:
jerzy żuławski "na srebrnym globie"
terry pratchett "wartswy wszechświata"
anne mccaffrey "narodziny smoków"
ursula k.le guin "czarnoksieznik z archipelagu"
orson scott card "gra endera"
terry pratchett cykl "swiat dysku"
andrzej sapkowski "rekopis znaleziony w smoczej jaskini"

Jest to jak na bibliografię maturalną cholernie dużo- wbrew pozorom (będę odpytywana z treści tych ksiązek) :/