-
Re: Terrarystyka w Polsce - jest czy nie ma?
Ja też uważam, że nigdy nie osiągniemy poziomu jaki można zaobserwować w innych krajach. W Polsce nie ma w ogóle tradycji posiadania hobby (jakiegokolwiek) i w porównaniu z innymi krajami zawsze trwale i rozwijająco traktować swoje zainteresowania będzie jedynie garstka. Gady i ogólnie terrerystyka nie są akurat najlepszym przykładem bo dla szerszego grona stają się dopiero od niedawna dostępne, ale nawet zwykłe kanarki czy rybki - ile osób twierdzi, że ich pasją i hobby jest akwarystyka trzymając w jednym akwarium welony i bojownika - jak dla mnie nie ma to nic wspólnego z pasją bo posiadanie pasji oznacza potrzebę rozwoju i zdobywania wiedzy a tego właśnie u nas nie ma. Odsetek ludzi z głową i sercem zajmujących się zwierzętami (dowolnymi) zawsze był u nas niski i taki raczej pozostanie. Wyjątkiem pewnie tłumy "miłośników" psów karmiących swoje zwierzęta pedigree z puszki i nie wiedzących co to szczepienie i odrobaczenie.......... Zwierzęta i hobby z nimi związane jest u nas podwójnie poszkodowane, bo w tradycji wsi leży utrzymywanie tylko takich zwierząt, które przynoszą wyraźny i widoczny pożytek, a posiadacz papugi czy węża jest tam postrzegany jako dziwak, który marnuje czas i pieniądze....... A wiekszość ludzi nie ma wcale potrzeby poszerzania swoich horyzontów poza telewizje i gary więc jak tu można mówić o rozwoju terrarystyki. Samo to, że ktoś jest na tym forum i czyta te posty świadczy o tym, że jest mniejszością, która ma takie potrzeby.
Jeśli chodzi o "dzieciaki" to dzięki bogu, że potrafią wyjść poza szkółkę i piwko na ławce i przynajmniej próbują swoich sił......część z nich zostanie przy tym, bądź innych zainteresowaniach. I w sumie nie istotne jakie one będą, to że wogóle mają jakieś swoje pasje czyni ich lepszymi i szczęśliwszymi. (Tu przypominają mi się badania z jakiegoś psychiatryka - nie pamiętam gdzie opisywane - ludzie, którzy opiekują się jakimś zwierzęciem o wiele rzadziej popełniają samobójstwa
)
Uprawnienia umieszczania postów