-
Re: Terrarystyka w Polsce - jest czy nie ma?
oczywiście, Czesiek ma racje
jest to charakterystyczna, polska dyskusja bez końca, gdzie każdy ma swoje zdanie i będzie z nim walczył do końca.
ja w 'swoim zdaniu' chciałam tylko zauważyć, że naprawdę nie wszyscy, są źli, egoistyczni i mordują gatunki. uważam, że za taki stan rzeczy, jaki teraz się dzieje, odpowiada 'spopularyzowanie' zwierząt tropikalnych - przecież już praktycznie w każdym sklepie hipermarketowym można wejść i bez niczego kupić egzotycznego gada czy płaza, a sprzedawca nam jeszcze chętnie dorzuci plastikową wanienkę z palemką dla żółwi i podpowie, że gekony uwielbiają jeść kurczaka i nie potrzebują żarówki.
niewiem, jak wyglądała polska terrarystyka 10, 20, 30 lat temu, ale myślę że mimo wszystko było o niebo lepiej niż obecnie - terrarystyka była hobby 'elitarnym', nie każdy mógł sobie pozwolić na egzotyczne zwierzę, a jeśli już takowe posiadał, bardzo o nie trząsł, bo mógł nie dostać drugiego - jeśli było inaczej, niech poprawi mnie ktoś, kto hodował w tamtych latach. Ja sama pamiętam, że posiadanie zwykłego żółwia stepowego albo - o nieba - pytona, to był cud świata - nawet jeśli wtedy wiedza na temat hodowli zwierząt była o wiele niższa niż teraz (tak na marginesie, dostałam ostatnio używaną książkę Manfreda Rognera "moje pierwsze terrarium" wydaną 1995 roku - i uśmiałam się za wszystkie czasy! ;-)).
Możemy rozwodzić się dalej, jak to jest gdzie indziej i jak powinno być, możemy płacić fundusze na ochronę gadów na mozambiku, ale naszego charakteru narodowego nie zmienimy. jest to bardzo przygnębiająca dyskusja, po niej czuję się jak jakiś ćwierćmózgowy morderca, który powinien natychmiast oddać swoje zwierzaki na łono natury i poczekać jeszcze 40 lat i dorosnąć żeby w ogóle móc dotknąć jakieś egzotyczne zwierzę - poczulam się winna, że hoduję zwierzaki! to miała na celu ta dyskusja? najlepiej wsyztskich ludzi poniżej 19 roku życia i bez 10 letniego doświadczenia w hodowli poddać utylizacji, tak? a nie lepiej nas poprowadzić?
Uprawnienia umieszczania postów