Cytat:
"My jesteśmy kilkanaście lat za Niemcami, a np. Słowacja jest te kilkanaście lat za nami. Wszystkie trędy mody itp. co są aktualnie w niemcczech dojdą do nas za rok lub dwa. Mam nadzieję że nie jesteśmy ostatnim krajem w rankingu terrarystyki "

My nie jesteśmy kilkanaście lat za Niemcami. Czasopisma terrarystyczne wychodziły w Niemczech na początku XX wieku, a u nas do tej pory nie mogą wyjść. Poza tym to nie chodzi o modę, ale o prawdziwą terrarystykę. Np. w USA jest, już trochę słabsza, moda na legwany, które ma już kilka milionów ludzi, ale czy to znaczy że w USA są miliony terrarystów. Według mnie nie, według mnie jest miliony "trzymaczy" legwanów. W prawdziwej terrarystyce moda nie jest tak ważna. Czy u nas znajdzie się tak jak w Niemczech osoba, która np. ma 30 letnią hodowlę Chamaeleo jacksoni (kilka lat temu ludzie ci dochowali się pokolenia F16 !!!), to nie kwestia mody tylko wieloletniej pasji w hodowli, zapewnieniu zwierzętom optymalnych warunków do rozrodu, studiowanie ich biologii. Proszę nie nazywajcie terrarystyką tego stylu powszechnie panującego w Polsce, stylu "menażerii" z jednym żółwiem i trzema osobnikami jaszczurek oczywiście różnych gatunków i do tego trzymanymi w mikro terrariach.
Co do Słowacji to autor ma chyba słabe rozeznanie. Chciałoby się powiedziec "z czym do ludzi". Wezmy chocby ostatnie miesiace - w pazdzierniku: gielda Exotika w Nitrze i giełda w Zvoleniu, w listopadzie EntomoHerpeto Terra w Zahorskiej Bystrzycy oraz zjazd stowarzyszenia bratysławskich terrarystów, a w grudniu: 6.12 był ogólnosłowacki zjazd hodowców pająków i owadów, a 13.12. giełda w Nitrze.
Zresztą dla pajęczarzy jest nawet oddzielne czasopismo "Amatérský Arachnolog". Działa tam "Slovenský zväz chovateľov Teraristi Bratislava" wydający czasopismo "Teraristika". Poza tym wielu Słowaków jest związanych z terrarystyką czeską, w końcu był to jeden kraj. Jako ciekawostkę podam np., ze większość (wszystkie ?) chwytnice Agalychnis callydrias w Polsce pochodzą ze słowackiej hodowli. Dodam jeszcze drobiazg, Słowacja liczy prawie 8 razy mniej mieszkańców niż Polska (5,4 mln).
Jesli miałbym wymienić kraje o najlepszej terrarystyce spośród bliskim nam geograficznie to wymieniłbym Niemcy, Holandię, Szwajcarię, Czechy, Rosję, Wielką Brytanię, Austrię, Szwecję, Francję, Słowację, Włochy. Na drugim biegunie są kraje bałkańskie, Hiszpania, Portugalia, Polska. Mam słabe rozeznanie w byłych europejskich republikach radzieckich, ale sami Rosjanie mają sukcesy (np. w rozrodzie płazów), tylko niestety mało informacji do nas stamtąd dociera.