-
Re: Fretka-pomoc i wiadomosci!!!!!
jak co kolwiek chcesz to wal na GG - 3386995 albo maila - dziki1959@poczta.fm
1- jak u nich z zachowaniem-zy sa agresywne i demoluja mieszkanie czy mozna je porownac do kota-zrzuca ale przypadkowo??
-Agresja zależy od osobnika i od tego w jakim wieku został oddzielony od matki, czy wychowywał się w domu, czy w hodowli i pewno od wielu innych czynników. Ogólnie zwierzak bardzo łatwy do oswojenia, jeśli się ma go od małego (w tym porównałbym je do kotów, czy psów), przy czym zwłaszcza samiczki często akceptują tylko jednego/kilku ludzi. Mieszkanie demolują z premedytacją :P nie mogą mieć dostępu do niczego co może im zaszkodzić i na odwrót - inaczej tragedia murowana :P
2- co z karmieniem, co wcinaja??
-Głównie to mięsożercy, ale forma udomowiona w dużej mierze zjada takze roslinki (to też zalezy od osobnika, bo nowe pokarmy są zwykle z trudem przyjmowane - dlatego jużmłode powinny miec urozmaicony pokarm). Powinny zjadać głównie surowe mieso (prócz wieprzowiny), do tego żarcie dla kotów (nie dla psów) lub najlepiej dla fretek (ale jest droższe i trudniej dostępne). Do tego wszelkie urozmaicenia pochodzenia zwierzecego i roślinnego (nie trujące rzecz jasna i "ze stołu").
3- czy trzymace je w kaltkach czy na wolosci w domu??
-Ja osobiście trzymałęm luzem, ale przyznam że było to bardzo kłopotliwe. Jeśli trzyma się w klatce, to musi ona być jak najwieksza (można je trzymać cąły rok na dworze w dużych wolierach), a fretka powinna być regularnie wypuszczana. Wiadomo jednak że większy kontakt ma się ze zwierzęciem jeśli łazi sobie luzem, a nie jeśli siedzi cały czas w kaltce. Ja bym na pewno tak fretek nie polubił, gdyby moja panna siedziała w kaltce :/ a tak to była przy mnie non stop i z takim zwierzakiem na prawde mozna nawiązać dobry kontakt.
Uprawnienia umieszczania postów