-
Re: Co sadzicie o preparowaniu zwierzat
Tak się fajnie składa, że kolekcjonuję chrząszcze (+okazyjnie inne owady). Sądząc po wcześniejszych postach wydaje się to być chore
))), ale do rzeczy. Kolekcjonowanie owadów ma kilka wartościowych cech:
-jest to w stosunku do liczby gatunków najsłabiej opracowywana grupa zwierząt. Kolekcja jest swoistym zbiorem, który dokumentuje miejsca, czas i okoliczności schwytania owada (etykietki), jest to podstawa późniejszych opracowań naukowych
-pozwala stwierdzić istnienie różnorodnych form (np. podgatunków itp.), a nawet nowych gatunków na danym obszarze
-w dobie badań genetycznych kolekcje staną się dodatkowym źródłem materiału pozwalającego na ocenę pokrewieństwa grup owadów, ocenę dyspersji (przez porównanie populacji z różnych terenów)
-ma wartość edukacyjną - ostatnio prowadziłem próbną lekcję o owadach dla dzieciaków z podstawówki i część niej oparłem właśnie na wysuszonych okazach
-no i oczywiście sprawia mi to przyjemność 
-powyższe punkty mogą też odnosić się do innych grup zwierząt (np. sprawa z wilkiem workowatym)
Cóż... jak widać kolekcjonowanie i preparowanie zwierząt ma znaczenie, ale tylko wtedy gdy może czemuś służyć. Zabijanie innych stworzeń, zwłaszcza owadów, dla ozdób to już dla mnie przesada (poważnie, widziałem na wsi kiczowate zegarki z przyczepionymi do wskazówki sekundowej motylami!).
Pozdrawiam!
Uprawnienia umieszczania postów