Witaj
Co do przyzwyczajania Lega do załatwiania się w wodzie to w moim przypadku trwało to co najmniej pół roku a odbywało sie w dokładnie taki sam sposób jak u Ciebie czyli wyprowadzałe go zazwyczaj o podobnej porze na kąpiel w wannie w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Potem Robal sam doszedł do tego ze nie ma sensu sobie paskudzić tera i dziś obowiazkowo załatwia się tylko w wodzie .
Co do grzania wody w tera ja stosowałem zwykłą grzałkę akwarystyczną o mocy 15W przy większym baseniku 25W i nic się mu nie stało choć zdażało mu sie często przebywać w jej pobliżu. Myślę że dla większej pewności można by przykryć grzałkę jakąś rynienka metalową bądź szklaną ale tylko przy większej mocy grzałki .
Aktualnie mój smok nie ma grzanej wody w terrarium czyli temp. wody jest powidzmy pokojowa i też bez problemu załatwia się w niej.
A co do przygotowywania baseniku w wiekszym tera to osobny rozdiał najpierw zastanów się nad wygladem tera najlepiej też nad tym jak bedziesz wymieniać wodę ja zamontowałem w terrarium spory pojemink plastikowy w dnie którego zainstalowałem zwykły korek ze spływem jak w wannie (i tu musisz już uwzglednić wysokość tera) podkładam sobie teraz pod tera wiaderko otwieram korek i posprzątane.

Pozdrawiam
SEB