-
Re: Poczatkujacy legwanista ;)
80x90x50 wystarczy mu na około 8 miesięcy - zależy jakiej wielkości legwana chcesz kupić. Jeśli chodzi o oświetlenie to powinieneś zapewnić legwanowi spektrum światła UV niezbędnego do syntezy witaminy D. Polecam strone www.colisa.com.pl - jest tam duży wybór świetlówek terrarystycznych. Ja używam Narva "Reptilight". Świetlowke lub żarówke zabezpieczasz jakąs siatką aluminiową. Do zabiezpiecznia żarówki może posłużyć sitko. W terra powinna bys świetlówka z UV i żarówka do wygrzewania się. Co do podłoża to masz duży wybór - sam zdecyduj co będzie dla Ciebie lepsze. Dla małych legwanów polecane są kostki kokosowe. Pod podłoże kładziesz mate grzewczą lub kabel grzewczy. W terra dla legwana ważne jest utrzymanie idealnej temperatury. Pamiętaj jeszcze o basenie ogrzewanym np. grzałką akwrystyczną z termostatem. Taka ścianka z kamieniami to dobry pomysł - legwan lubi się wspinać. Od czasu do czasu możesz podać legwanowi jakiegoś świerszcza, chociać nie wszystkie je lubią. Małemu legwanowi jest wskazane podawanie białka. Ja mojemu podaje ugotowane białko z kurzego jajka 
Pozdrawiam
Leny
Uprawnienia umieszczania postów