-
Re: Legwan w nowym otoczeniu
Myślę, że kąpiel dobrze mu zrobi. Tylko uważaj, żeby go nią nie przestraszyć. Lepiej nie zaczynaj od razu od wanny, bo niektóre legwany na początku mogą się bać głębokiej wody jeśli nie są przyzwyczajone. Najlepiej wykąp go w dużej miednicy. Kąpiel nie tylko pomoże mu zrzucić martwą skórę i wypróżnić się, ale przede wszystkim pozbyć się zanieczyszczeń z ciała.
Jeśli chodzi o oświetlenie i ogrzewanie, to ja mam w terra 130/70/160 1 żarówkę, 2 halogeny, UV-kę i 3 kable grzewcze, w tym 1 pod basenem. Wydaje mi się, że w małym zbiorniku UV-ka i 1 promiennik ciepła spokojnie wystarczy.
Sen też jest bardzo ważny dla legwana (podobnie jak dla każdego innego stworzenia). Jeżeli temp. nie spada w nocy poniżej 23-24C to nie budź go wcześniej. A jeżeli temp. spada za bardzo to podgrzej terra kablem lub mata albo kup nocną żarówkę.
Spryskuj legwana zawsze ciepłą wodą, wtedy nie powinien tak uciekać. Mój zwierzak to lubi, ale jak woda jest za zimna, to też ucieka.
Nie podam gotowego przepisu na sałatkę, ale nie dawaj mu też kapusty, szpinaku, brokuł, buraków, botwinki, gryki, azalii, żywokostu lekarskiego. Z warzyw i owoców dobre są cukinia, marchew, morele, jeżyny, wiśnie, kiwi, papaja. Ale to raczej pokarm na zimę, teraz jest jeszcze dużo liści.
Twój legwanik jest jeszcze mały. Myślę, że warto czasem podać mu odrobinę białka zwierzęcego. Np. co 2-3 tygodnie trochę gotowanego białka z jaja. Ja tak robię, ale troszkę rzadziej, bo mój zwierzak ma ponad 2 lata i już tyle nie potrzebuje. Mięsa ani owadów (w końcu to też mięsko ;-) nie podaję. To samo tyczy się serów.
Uprawnienia umieszczania postów