-
Re: Swietlówka z UV- jak dlugo?
Nie miałem czasu odpowiedzieć wcześniej, przepraszam. Żarówka Osram Ultravitalux 300W jest do krótkotrwałego naswietlania nie tylko gadów, ale i w wielu przypadkach człowieka. Wszystko jest napisane w załaczonej instrukcji. Ma tez działanie lecznicze dla człowieka. Emituje światło podobne do spectrum światła słońca w wysokich górach. Trzeba chronić oczy. Na niemieckich stronach wyczytałem, że ma profesjonalne zastosowanie w hodowli gadów i np. młode legwany w hodowli Kohlera ( nie wiem czy dobrze napisałem ) są naświetlane co 2 dni z odl. 1 metra po ok. 20 min. Jesli chodzi o starsze legwany to wystarczy co 2-3 dni po 10 min z 1 m. Emituje UV dopóki świeci, w przeciwieństwie do świetlówek, które przestają po 6-8 miesiącach . Lega trzymam na kolanach i go naświetlam . Żarówka jest na stojaku oczywiście w metalowej , a najlepiej porcelanowej oprawie i naswietlam go 10 minut. Dostaje dawkę mu potrzebną i o to właśnie chodzi. Nie bawię się w świetlówki w terrarium tylko mam żarówki Philipsa dajace swiatło kierunkowe w dół i grzałki. UV leg ma za pomocą Ultravitalux , bo to jest dla mnie wygodniejsze. Kosztuje ok. 90 zł u dystrybutorów sieci Osram. Polecam ! Nie wolno stosować jako stałe oświetlenie w terrarium! Jeśli ktoś ma dodatkowe pytania o Ultravitalux odpowiem też na priva. Jest to naprawdę lepsze ( moim zdaniem ) rozwiązanie i tańsze na dłuższą metę niz świetlówki. Pozdrawiam! Rysiek
Uprawnienia umieszczania postów