-
Re: LEGWANIĄTKO
Nie chciałbym, aby na nowo wywoływać awanturę o "ŚWIERSZCZE".
Uważam, że każdy ma prawo do głoszenia swoich poglądów, tak jak każdy ma prawo sie z mini zgadzać, albo nie.
Osobiście uważam, że jednak coś do powiedzenia mają sami nasi milusińscy.
Natura wyposaża zwierzęta w instnkt. A fakt urodzenia legwana na farmie nie powoduje, że on ten instnkt zatracił!
Jeśli wpuścimy mu świerszcza i on będzie na niego polował, to znaczy, że jego naturze nie jest obce zdobywanie pożywienia w ten sposób.
Dlaczego zwierzęta żyjące na drzewach grzebią w ziemi? Szukają tam pożywienia. Może właśnie jakichś robali.
Jeśli zwierzakowi brakuje jakiegoś składnika pokarmowego, to poszukuje jego źródła.
Czemu papugi dziobią sepię, a psy liżą ściany? Bo im brakuje wapna!
Jeśli legwan odczuwa brak białka zwierzęcego, to będzie polował na owady, albo wygrzebywał jakieś "żyjątka" w ziemi.
Zgodzę się z tym, że pokarm roślinny jest podstawowy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by tę dietę urozmaicać. Oczywiście w ROZSĄDNYCH proporcjach.
Tylko proszę, nie kłóćmy się, jakie proporcje są "rozsądne"!!!
Jakiś czas temu oberwało mi się na tym forum za to, że dawałem mojemu Kaziowi... szynkę... On ją uwielbiał! Jadł z ręki!!!
Część argumentów do mnie trafiła i od tamtego czasu Kaziu szynki nie widział. Czasem próbuję mu podawać surowe mięso w niewielkich ilościach (zalecane w literaturze i przez weterynarzy).
Ale tego nie rusza. Na szczęście są jeszcze jajka! Te lubi! I od czasu do czasu dostaje!
Swoją drogą krytykuje się tu często fakt zwierzęcego pochodzenia jajka, a tak mało mówi się o jego wartościach odżywczych. Toż to kopalnia witamin i protein! W końcu zalążek przyszłego życia...
I jeszcze jedna uwaga! W diecie mojego legwana pokarm pochodzenia zwierzęcego wynosi ok. 5%!
Pozdrawiam serdecznie,
Janusz
Uprawnienia umieszczania postów